Erik Söderberg arbetar som CFO på qred företagslån och kommer här med fem konkreta och nyttiga bokföringstips till dig som är företagare.

1 - Resor

Resor på hemorten är normalt inte avdragsgilla. Som tumregel kan man säga att resor i arbetet till annan ort kan tas upp som kostnad för företaget. För er som behöver ta er runt mycket på hemorten i det dagliga arbetet lönar det sig att göra en djupdykning i vilka regler som gäller, antingen tillsammans med er revisor eller själva på skatteverkets webbplats och verksamt.se. Tänk på att det finns två sätt att göra avdrag, dels i firman och dels privat.

Glöm inte att plocka ut traktamenten om du har rätt till det. Typiskt har du rätt till traktamente om du sover över och om företaget inte betalar för din mat m.m.

2 - Företagslån

Avgift för företagslån är avdragsgillt direkt i företaget. Smidigt, enkelt och du vet vad du betalar för. Tar du lån privat och lånar in pengar i företaget måste du själv upprätta reverser, ta betalt av ditt företag och sedan deklarera det privat och i företaget för att det ska vara avdragsgillt.

Missa inte: 21 tips för skatteplanering i aktiebolag du bör ha koll på

3 - Telefoni

Om du har ett fastprisabonnemang på telefonen så kan du använda den privat utan förmånsbeskattning. Detta gäller under förutsättning att det är förmånligt för företaget att ha fast pris vilket det är i de allra flesta fall som det ser ut idag.

4 - Representation

Tänk på att det är nya regler för representation från och med årsskiftet 2016/2017. På skatteverkets webbplats finns bra information.

5 - Spara viktig dokumentation

Tänk på att spara all dokumentation som rör bolaget. Det är inte minst viktigt för din bokföring. Håll bokföringen uppdaterad! Vänta inte till sista stund innan deklarationen. Det är dels bra information för dig som företagare om hur du ligger till. Dels är det även bra för andra som ska hjälpa dig, exempelvis för tredje part som ska godkänna dig för lån eller liknande.

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.