Hjälp Google att förstå vad dina bilder föreställer

Börja med att underlätta för sökmotorerna att begripa vad dina bilder faktiskt föreställer.

När en sökmotor försöker förstå vad en bild innehåller läser den av en så kallad alt-tagg som finns i webbplatsens HTML-kod. Genom att skriva en beskrivande alt-text underlättar du för Google att förstå vad bilden innehåller samtidigt som du ökar chansen att din webbplats rankar högt hos sökmotorerna.

Vad är en alt-text?

Men vad är egentligen en alt-text? Alt-texten kommer i regel inte att synas på webbplatsen. Den ska med andra ord inte förväxlas med till exempel bildtext eller bildrubrik som syns i text på webbplatsen. Alt-text kallas även alternativ text, då det är den texten som visas om bilden av någon anledning inte laddas in på webbplatsen. Det är även den text som blir uppläst om användaren använder en skärmläsare. Alt-texten har med andra ord många viktiga funktioner för din webbsida utöver SEO.

Exempel på bra och mindre bra alt-texter

För att göra det tydligare kan vi titta på tre olika exempel som är bra och mindre bra.

Föreställ er att alt-texten ska beskriva följande bild. Den bit av HTML-koden som innehåller alt-texten är i exemplet markerat med gult.


 🔴<img src=”mobilskal.jpg” alt=”Billiga mobilskal. Handla mobilskal hos oss” />

Här är ett exempel på hur en alt-text inte ska se ut. Kanske har du stött på uttrycket keyword stuffing? Den här alt-texten är ett exempel på just det. Alt-texten beskriver egentligen inte bilden alls, utan är en lista på webbplatsens nyckelfraser. Big no-no.

🟡<img src=”mobilskal.jpg” alt=”En bild av ett mobilskal” />

En alt-text bör inte överskrida 125 tecken så slösa inte dina tecken på överflödig information som “En bild av…” eller “Föreställer en..” Texten innehåller nyckelord och är delvis beskrivande, men kan optimeras ytterligare.

🟢<img src=”mobilskal.jpg” alt=”Ett gult mobilskal till IPhone mot en vit bakgrund. ” />

Nyckelordet finns med på ett naturligt sätt och beskrivningen bidrar även till att göra webbplatsen mer tillgänglig.

Do’s and Don'ts när du sökoptimerar webbplatsens bilder

Du visste säkert redan innan vilken viktig funktion bilder kan fylla på en webbplats, dels hur bilder kan hjälpa ditt innehåll att verka mer intressant men även hur bilder hjälper läsbarheten. Nu vet du även att bilder är viktiga ur en SEO-synpunkt och hur du ska göra för att sökoptimera dina bilder.Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.