Del 10 i vår exportguide för småföretagare. Se del 9: Affärskultur; alla gör samma saker fast på olika sätt

Så här långt i resan gäller det att jobba på. Uthålligheten är den enskilt viktigaste faktorn för att lyckas. Så fortsätt att vara aktiv, låt inte någon/något kallna. Hur lång tid din etablering kommer att bero på hur du väljer att göra, prisläge, konkurrens, val av säljkanal och hur stor din budget är. Men jag vågar lova att alla som håller ut kommer att lyckas förr eller senare. 

Vi har i serien gått igenom stegen man ska ta vid exportstart och det är många saker att ta hänsyn till. Just det har visat sig vara en bidragande faktor till att småföretagare tvekar att exportera. Det känns svårt och riskabelt. Min intention med serien är att visa på möjligheterna och att hindren inte är oöverstigliga. Det finns hjälp att få och så mycket att vinna. Allt börjar med en tanke. Export får dig själv, ditt företag och Sverige att växa. 

Man har inte roligare än man gör sig, arbetsglädjen kommer av det vi gör. Jobbet blir så mycket roligare när man har en inkluderande strategi, ett inkluderande av andra kulturer. Blicken vänds till att se utifrån och in vilket ger nytt perspektiv. Man får plötsligt insikter om sig själv och sitt företagande som man inte tänkt på tidigare. Sett ur ett konkurrensperspektiv har man allt att vinna på att förstå sin roll i det större sammanhanget. 

Har du inte börjat med export ännu hoppas jag att du vågar ta dig an utmaningen. Passa på att fundera över det i pandemitider om du har möjlighet. Det är ett utmärkt tillfälle att se efter nya marknader just nu, när så mycket händer. Världen är global och kommer så att förbli. Vi behöver varandra. Internationella affärer är ett måste. Att hålla möten runt om i världen har tidigare varit en förutsättning för export men inte längre. Jag tror att affärsresandet kommer att minska och 50% av mötena att ske digitalt. Det är bara fördelar med det, både för miljön och vår hälsa. 

Jag har själv haft förmånen att resa och besöka många länder, haft otaliga möten, gjort affärer med fantastiska människor. Jag ångrar ingenting även om det kostat på. Jag har lärt mig så mycket och ser mig som en världsmedborgare. Bli en du också!

Som uppföljning tänker jag mig en lektion om att göra affärer i Mellanöstern. Eller är det något annat inom export du vill läsa om? Skriv en kommentar, skicka till redaktionen eller hör av dig till mig för feedback och önskemål om nya ämnen.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.