Spansk-svenska handelskammaren har några hundratal medlemmar och man räknar med tillväxt med påtaglig optimism. Det finns goda skäl att tro att det är betydligt fler svenska entreprenörer på plats. Många hundra svenska företag har också filialer eller dotterföretag i Spanien av strategiska skäl.

Matkultur där bara de bästa och det bästa är gott nog

Ett fåtal men lysande exempel på lika framgångsrika som företagsamma svenska entreprenörer inom livsmedel är några citrus- vin- oliv- och avokado-odlare som exporterar till Sverige. En handfull stjärnkrögare från Sverige i t.ex. Malaga-provinsen har stor framgång.

Varning för drömmar om café, bar, bodega eller en mysig chiringuito på playan. Sådana ställen hittar man 20 på dussinet i till-salu-annonserna De flesta icke-spanska entreprenörer i den sektorn överlever sällan två årsbokslut.

Svenska företag med svenska kunder

Exempel på svenska entreprenörer som etablerar sig i Spanien för att bearbeta svenska kunder är IT-konsulter, callcenters och mäklare. Den senare gruppens framgångar skiftar i antal i takt med konjunktursvängningarna.

Solig framtid för hantverkare

Skickliga svenska hantverkare är uppskattade bland nordiska och nordeuropeiska husägare. Underhåll renovering om och tillbyggnad är en sektor som växer i takt med att fastighetsbeståndet blir äldre. Bara i Malaga-provinsen finns c:a 35000 svenska hushåll.

Många fastboende och därtill många med hus och lägenheter för säsongsboende som behöver tillsyn. Skicklighet arbetskapacitet och punktlighet är lovord man ofta får höra om svenska hantverkare.

De spanska framgångsbranscherna

”Spanien är världens fjortonde största ekonomi i termer av BNP och den femte största inom EU” Skriver Camara De Comercio Hispano Suecia i en årsrapport och pekar på affärsmöjligheter framför allt ”inom högteknologiska branscher som Informations- och kommunikationsteknik, miljö och vattenrening, bioteknik och life science, flygteknik, rymdindustri samt fordonsindustrin”. Den som är professionell och nystartare har sannolikt stora möjligheter som underleverantör i dessa sektorer med högt mervärde.

Så mycket mer och större än Spanien

”Landets attraktionskraft för utländska investeringar handlar inte bara om den inhemska marknaden, utan också möjligheten att via Spanien arbeta med tredje parter och marknader. EU-landet Spanien är också porten till övriga Sydeuropa, Nordafrika och Latinamerika”, framhåller Handelskammaren.

Språk och etikett är framgångsnycklar i Spanien

Att satsa några år på att lära sig spanska är absolut en av de viktigaste investeringarna en entreprenör som vill utveckla spanskt företagande kan göra. Härtill kommer förmågan att anpassa sig till rådande etikett avseende klädsel och personligt uppträdande. Personliga relationer är extremt viktiga för framgångsrikt affärsliv i Spanien Det gäller också att orka hantera byråkrati i olika former. Tålamod och åter tålamod betalar sig.

Ring Solvit om det kniper

Upplever man att krångliga regelverk och byråkrati är till hinder när det gäller att göra affärer i Spanien därför att en myndighet kanske inte alltid agerar i linje med EU-lagstiftning så är det Solvit som gäller. Solvit är en gratistjänst som tillhandahålls av regeringarna i alla EU-länder och som ser till att dina rättigheter som EU - företagare inte överträds av myndigheterna i ett annat EU-land.

Ät en rejäl trerätters lunch och sov några timmar

Gör du affärer i södra Spanien så gör som dina spanska affärsvänner. Gå hem på lunch,-ät dagens största mål och vila. Var tillbaka på jobbet vid 17-tiden och jobba fram till 20.  Klockan 21 och ännu senare den varmaste årstiden kan det bli fråga om en lättare middag på lokal Kan dra ut på tiden.

Skicket med siesta försöker man avveckla. Med viss energi i Katalonien och andra regioner i norr men med större motstånd söderöver. 2026 har nämnts som en plan.

Den som jobbar utomhus i jordbruket eller på en byggnadsställning i 40-45 grader Celcius - eller annat hederligt kroppsarbete sommartid har inte bråttom med reformen.

Spansk kalender

Hasta manana!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.