Håkan har varit aktiv och jobbat inom många olika områden genom åren, bland annat bygg och säkerhetsbranschen, drivit företag inom turism, en mäklarfirma och ett bolag inom teknologi och investeringar. Flera av bolagen har drivits utomlands i bland annat Brasilien och Costa Rica. Nu är han på gång med ett nystartat bolag i Mexiko som ska bedriva den svenska skolan.

Här är vår intervju med Håkan och texten är hans egna ord.

Varför lämnade du Sverige?

Jag har varit utomlands under en längre tid, i början så sysslade jag med Thaiboxning och var i Thailand under halva året. Jag var första gången i Thailand 1988. Men då jag tröttnade något på Thailand så åkte jag till Brasilien och fastnade snabbt för Rio de Janeiro. Jag åkte halvårsvis fram och tillbaka emellan Sverige och Brasilien och efter en tid började jag att jobba i Rio med turism, transporter, säkerhetsarbete och jag utbildade mig även till en auktoriserad tourguide i Rio.

Efter några år var verksamheten så stor i Rio att det inte gick att släppa den under ett halvår och då stannade jag kvar där helt och hållet. Nu hade min verksamhet även lägenhetsuthyrning och jag startade även uthyrning över nätet via min site RioApartments.com. Jag fortsatte att bygga upp mina verksamheter där, utbildade mig till mäklare så att jag själv skulle kunna vara juridiskt ansvarig för min egen mäklarverksamhet. Senare kom jag in på att jobba med konsulttjänster, teknologi för statliga upphandlingar och investeringar då intresset för utländska investeringar blev stort runt 2009 när det blev klart att Rio skulle få OS och att den brasilianska ekonomin växte rejält år för år.

Då jag var väl insatt i den brasilianska ekonomin så såg jag väldigt tidigt redan 2013 att det var en stor kris på gång för Brasilien. Världens största korruptionshärva som nästan stannade alla investeringarna i Brasilien ihop med den tillhörande politiska krisen plus att oljepriset gick ner vilket starkt påverkade Rios ekonomi då det är oljehuvudstaden i Brasilien.

Så jag började att planera på att flytta till något annat land då Brasilien skulle få problem med ekonomin och även ökad kriminalitet. Jag och min fru hade då ett litet barn så jag gjorde en resa till Panama för att undersöka läget där. Jag kände till att många nordamerikaner flyttar dit dels som pensionärer dels många yngre med familj.

Tre år i Costa Rica

Fem snabba

Egna barn?

Ja, en 7 årig son. Det är därför vi öppnar skolan.

Favoritfilm?

Det är en brasiliansk film som heter ”Tropa de Elite” eller ”Elite Squad” på engelska, en väldigt suggestivt filmad actionfilm om polisens elittrupp i Rio de Janeiro, spännande och väldigt skrämmande då det skildrar verkligheten!

Din bästa resa någonsin?

Det var rundresa med familjen i det Karibiska Mexiko med Playa del Carmen som bas. Det är därför vi nu vill spendera mer tid i denna delen av Mexiko.

Antal elever på skolan?

Det är inte färdigt ännu då vi är inne i anmälningsfasen nu. Max antal elever vi kan ta in nu i början är omkring 50 elever.

Var är du om 10 år?

Förmodligen i Mexiko året runt, men om ekonomin blir riktigt bra och kriminaliteten går ner jättemycket i Rio de Janeiro, så det finnas en möjlighet att vi återigen beger oss dit.

Men det kändes inte riktigt rätt och efter en resa till Costa Rica så bestämde jag mig för att det var här i den Karibiska delen som vi skulle bosätta oss istället. Jag startade verksamhet där inom turism och lägenhet/hus uthyrning. Vi spenderade tre år i Costa Rica. Dess otroliga natur med regnskog fylld av vilda djur var en otrolig upplevelse.

Tillbaka till Sverige

Jag var dock inte riktigt nöjd med skolorna i denna delen av Costa Rica och ville även att min son skulle få lära sig svenska språket. Han pratade vid denna tidpunkten både portugisiska och spanska. Så vi flyttade till Sverige, efter en rejäl semester i Mexiko, och satte in han på förskolan, samtidigt fick jag även lite mer kontakt med mina föräldrar. Jag tyckte att det var bra för min son att få lite mer kontakt med den svenska släkten och givetvis för mina föräldrar att få lära känna sitt barnbarn också.

Men efter alla dessa år i tropiskt klimat så gillar jag inte den kyligaste delen av året i Sverige. Inte heller min brasilianska fru gillar kylan så vi var borta över vintermånaderna.

Skolplikten och kylan gjorde att idén till skolan kom till

När min son fyllde sex år knackade skolplikten på dörren vilket gjorde att jag fick leta reda på en svensk utlandsskola och dessa fanns bara i Thailand, då vi önskade varmt väder under vintermånaderna. Då jag hade erfarenhet av Thailand och inte riktigt förtjust i att stanna där under längre perioder så upptäckte jag behovet av en svensk utlandsskola till min son i någon annat land. Det var första steget att börja planera för öppningen av en svensk utlandsskola i Playa del Carmen som ligger lite söder om Cancun. Stället är modernt, sofistikerat och trevligt och stränderna är helt otroliga. Samtidigt så går det att bo och leva billigt i Mexiko.

Nu är tanken att vi skall vara i det karibiska Mexiko under de svenska vintrarna, och vara i Sverige över sommardelen.

Hur fungerar det att driva en svensk skola i förhållandet med svenska myndigheter?

Vi har anställt svenska behöriga lärare som följer den svenska läroplanen men vi är en privat skola. Vi och de andra utlandsskolorna i Thailand är därför inte helt riktigt godkända av svenska myndigheter. Men då vi inte ger betyg utan hjälper eleven med de uppgifterna hen får ifrån sin hemskola så fullgör eleven sin skolplikt på annat sätt än att vara i sitt klassrum i Sverige och på detta viset så får eleven studier med hög kvalitet. Vi har mycket färre barn per lärare också i dessa svenska utlandsskolorna. Max 12 elever per lärare, så barnen får vanligtvis mycket mer hjälp av läraren än i sin hemskola.

Kan man få skolpengen flyttad så det betalar avgiften i er skola?

I de flesta fallen så kan inte eleven få sin skolpeng med sig, få skolor går med på detta och om man skall vara ärlig så skall väl inte skolpengen gå till de familjer som vill vara någon månad i ett tropiskt paradis. Man skall komma ihåg elevens plats i skolan i Sverige hålls kvar tills denne kommer tillbaka också. Dock skall man nämna att vissa utlandsskolor i Spanien är helt godkända och kontrollerade av svenska myndigheter (det skall finnas ett speciellt intresse för svenska myndigheter för att de skall godkänna och kontrollera skolorna, typ. att det finns något stort svenskt företag på platsen).

Man ska inte glömma allt extra ett barn lär sig av att vara i en ny kultur med ett nytt språk under sin vistelse på en svensk utlandsskola. Många rektorer förstår ju att detta är något väldigt positivt.

Vilka barn får gå i skolan - vilka riktar ni er till?

Vi riktar oss mot de svenska familjerna som vill göra långresor under vintern. Förhoppningsvis kan verksamheten också växa i framtiden så att skolan är öppen under hela året och att det kan bli svenska familjer som då väljer att leva och driva företag i Mexiko istället för Thailand/Spanien som de flesta väljer idag. Det finns svenska familjer i denna delen av Mexiko men deras barn går på Internationella skolor (och det kan bli att de vill ha sina barn i den svenska skolan istället).

Om en svensk familj flyttar utomlands så är det ju lite svårt att bara kasta barnen in i en ny skola för att studera på ett nytt språk. Även om det finns Internationella skolor som använder sig av engelska så är det inte så många yngre barn som behärskar språket vilket gör det svårare för dem att följa med i skolarbetet.

Hur marknadsför du företaget idag?

I olika former på Internet.

Hur ser en vanlig dag ut i era liv när ni är utomlands?

Vi gillar stranden väldigt mycket, så framförallt brukar det bli en sväng på stranden efter att sonen är färdig med skolan. Det är även trevligt att promenera i all den rörelsen det är kvällstid i Play del Carmen.


Vad är bäst med Mexiko?

De otroligt fina stränderna, god mat, mycket liv och rörelse på restauranger, stränder och i parker. Livsglada och hjälpsamma mexikanare med en fascinerande och stark kultur, bra billig mat och det tropiska klimatet. Jämfört med Thailand får jag säga att det är positivt med lugn trafik, renligheten och inga öppna stinkande avlopp.

Även det stora utbudet av saker att göra, både dagtid och kvällstid. Det finns många resmål omkring Playa del Carmen för typ. weekendresor också. Det finns heller ingen öppen prostitution vilket är bra för just familjer, i Thailand så är detta öppet överallt.

Vad är mindre bra?

Givetvis så går vissa enkla saker inte så snabbt att få ordnat om man jämför med Sverige, till exempel när det gäller i kontakt med myndigheter. Det är inte säkert att en hantverkare eller annan person man har bestämt möte med dyker upp på den tiden man har avtalat.

Vädret under vissa perioder då det kan bli rejäla oväder, men detta är inte under den svenska vintertiden, då det är den bästa tiden på året att vara här.

Vad saknar ni mest med Sverige när ni är i Mexiko?

När vi inte är i Sverige så saknar vi väl funktionen i samhället, att man kan lösa saker väldigt enkelt via Internet eller ta upp en telefon. Allt fungerar ju väldigt väl i Sverige och tex. så är skolorna bra. De ljusa sommarkvällarna är också väldigt fina. Man har ju saknat sina föräldrar även om det är lätt att hålla kontakten över Internet numera.

Hur gör ni med säkerheten? Man hör att Mexiko inte alltid är så säkert.

Denna delen av Mexiko är väldigt lugn, annars så finns det vissa delar av Mexiko som är nära till USA där det är rejält farligt. Som turist så känner jag mig säkrare här än i lite större städer i Sverige nattetid. En stor del av turismen som kommer in i denna delen av Mexiko är lyxturister ifrån Nordamerika och det skulle inte komma runt elva miljoner turister årligen om det vore farligt. Det är extra säkert för barnfamiljer och dem som inte söker efter droger eller annat krångel.

Hur fungerar regler, skatter, byråkrati i Mexiko?

Detta kan man nog skriva en bok om. Det är mer byråkratiskt i Mexiko och övriga Latinamerika men vissa saker har enklare regler och det kan vara enklare att starta upp snabbt. Det finns skatter men lägre än vad de är i Sverige, sedan finns det i princip inte några bidrag att få i samhället heller.

Hur är prisläget i Mexiko jämfört med Sverige? 

Det är halva priset på ett ungefär.

Du nämner att du inte vill tillbaka till Thailand - varför?

Det finns många saker som jag och min fru inte gillar vidare mycket i Thailand. Först så är det mycket skräp och en stark stank av avlopp på många ställen. Många stränder är inte så fina längre (för 30 år sedan var de dock väldigt fina), de bygger ut för mycket och kontrollerar inte utsläppen i havet. På stränderna finns det många gånger en massa longtail båtar som för ett väldigt oljud och de slänger skräp från båtarna.

Trafiken är väldigt farlig i Thailand. Det är en kulturell grej att de kör så aggressivt och det dör flera svenskar där varje år i just den thailändska trafiken. I Playa del Carmen kör de i jämförelse som i en svensk småstad. På de lite större turistställena i Thailand så är där väldigt mycket prostitution vilket är svårt att undvika. Det är också krångligt med visum om man skall vara borta i över 3 månader, visumförlängningar och även att man måste åka ur landet för att förnya visumet.

Mexiko ger en svensk möjligheten att stanna i sex månader utan visum. Sedan så föredrar vi den latinamerikanska kulturen mer när man är borta en längre tid. Asiaten och skandinaven är väldigt skilda kulturmässigt. En brasse eller mexikanare är som en väldigt livsglad europé och man får lätt en helt annan nära kontakt med Latinamerikanerna.

Thailand är ok, men det karibiska Mexiko är mer sofistikerat och är i våra ögon så mycket bättre att vistas i.

Vilka utmaningar har ni i er verksamhet?

Det är väl samma utmaningar som vilka andra företag som helst har. Det är mycket arbete inom olika segment. Det svåraste kanske är att det inte finns så många barnfamiljer som tänker på att man kan ta en lång semester i Mexiko. Många tänker direkt på Thailand eller Spanien.

Har du några råd till andra som känner för att flytta? 

Man behöver inte vara för rädd för att prova något nytt. Allting är inte bäst i Sverige heller, även om många saker fungerar väldigt bra. Sverige är ju ett rätt grått och trist land utan någon direkt större livsglädje, om man inte ser till sommaren då de flesta blir glada. Och om man inte mår bra av det mörka, gråa och kyliga delen av året så kan man ju testa en sväng utomlands utan att bränna sina skepp och sälja hus/lägenhet med en gång.

”Varför inte ta en långresa till Mexiko i vinter och se hur detta känns?”

Om man har skött sig på sitt gamla jobb så kanske man kan komma tillbaka till detta jobbet eller hitta ett nytt. Om man har drivit verksamhet innan så har man väl lite lättare att starta upp nya saker igen, antingen utomlands eller i Sverige. Man skall inte ha så bråttom heller. Att starta upp ett nytt liv görs inte jättesnabbt så man bör ha lite tålamod när man jobbar sig framåt mot sitt mål. Sedan finns det många som kan jobba på distans idag vilket gör det väldigt lätt att kunna spendera en längre tid utomlands. Varför inte ta en långresa till Mexiko i vinter och se hur detta känns?


Har du några avslutande råd eller tankar du vill tillägga?

Om man vill prova på att sticka utomlands en tid så är det bra att inte skriva ut sig ur Sverige med en gång, utan att först ta en kortare testperiod. För min del så var det jobbigt att skriva in sig i Sverige igen vid tillbaka flytt och framförallt att vänta i evigheter på migrationsverket bara för att man har gift sig med någon som inte bodde i ett EU land. Vi fick vänta i nästan två års tid för att min fru (min sons mamma) skulle få rätt att bo/jobba/studera med oss i Sverige. Det visar hur skevt migrationspolitiken fungerar i Sverige. Dock är det smidigt att flytta till och från andra EU-länder.

En annan sak man skall tänka på är att alltid ha ett bra försäkringsskydd, om något allvarligare skulle hända.

Man måste lära sig att se möjligheter för nya projekt och inte bara se problem som många icke entreprenörer gör. Det kommer alltid problem men om man är beredd på dem så kan man ta hand om dem på rätt sätt.

Givetvis krävs också tålamod när saker och ting inte går exakt som man har tänkt sig.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.