Det är Inc. Magazine som rapporterar om kaffets alla fördelar. Exempelvis kan kaffe minska cancerrisken upp till 20 procent, din risk för typ 2-diabetes med 30 procent och din risk för Parkinsons sjukdom med 30 procent. Enligt en studie publicerad i Circulation kan kaffe även minska risken för stroke med 20 procent.

Bli smartare och gladare men gå inte över gränsen

Kaffe kan också göra dig smartare och mindre deprimerad. En studie visade att koffeinintag efter en inlärningsuppgift förbättrade minnesförmågan i upp till 24 timmar.

Det finns dock gränser för när kaffedrickandet kan bli farligt. EU:s livsmedelsmyndighet EFSA har satt gränsen för hälsosamt kaffedrickande till fyra koppar per dag. "Koffeinet kan ge många bieffekter", varnar myndigheten. Det rör sig om exempelvis hjärtproblem, magproblem, panikångest och insomnia.

Sunda kaffevanor håller kunskapen vid liv

Är då inte det svenska kaffedrickandet riskabelt och högst i världen? Nejdå, Finland har klar ledning och vi hamnar först på en sjätteplats med ett snitt på 3,2 koppar per dag.

Måste du dricka kaffe för att vakna till liv? Fortsätt gärna med det. Och för att hålla dagens lärdomar intakta är det bra att dricka kaffe senare under dagen.

Höjd tolerans gör att du kraschar

Förutom att kaffe kan få ovan nämnda bieffekter finns det en annan nackdel. Koffein blockerar nukleosiden adenosin från att binda receptorer i din hjärna. När detta inte sker känner du dig pigg och alert.

En studie från 2012 fann att inom tre dagars hög kaffekonsumtion ökade antalet adenosinreceptorer kraftigt; därför behöver du en extra kopp kaffe för att kicka igång din dag. Din kropp bygger helt enkelt upp toleransen och effekten minskar, liksom vid alkoholintag och dylikt. Därför kraschar du till slut av koffein med följder som huvudvärk och skakningar.

En veckas minskat koffeinintag återställer fördelarna

Fördelarna med kaffe avtar under en 20-dagarsperiod med konstant koffeinintag och du blir beroende. De många hälsofördelarna kvarstår medan energi- och minnesboosten ofta försvinner helt.

För att bibehålla alla positiva effekter ska du ta ett koffeinuppehåll på en vecka. I studien ovan framkom att förändringar i adenosinreceptornivåer vanligtvis vänder efter sju dagar utan kaffe. Sedan kan du gladeligen ta upp din fikavana igen.

Observera att du inte behöver sluta med din vana helt om det är för svårt. Du kan tona ner antalet koppar - huvudsaken är att du minskar kaffedrickandet under sju dagar för att kunna bli ditt bästa jag igen.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2024-02-09 13:42
Det framkommer ju ganska tydligt att det är de som hänger vid kaffemaskinen stup i kvarten som kraschar...
2024-02-09 12:39
Oj vilken slutsats... Fortsätt dricka det som gör dig beroende och som ofrånkomligen gör att du kraschar. Haha, när observera istället att kontorets tröttaste personer alltid är de som oftast hänger vid kaffeautomaten. Deras trötthet botas inte av kaffe, det är kaffet som orsakar den.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.