Att lyckas som förälder är för många entreprenörer avgörande för att de ska kunna känna att balansen mellan arbete och privatliv är hälsosam. Om du inte kan hjälpa dina barn att vara självständiga, lyckliga, uppfyllda och framgångsrika personer, kan du antagligen inte känna harmoni själv heller.

Tidiga hushållssysslor leder till empati och självkänsla

Inc skriver om Harvard-studien, där forskare utvärderar vilken bakgrund 700 högpresterande personer hade. De fann då en stark koppling mellan att tidigt göra hushållssysslor och senare professionell framgång.

“Barn som känner sig delaktiga i gemensamma ansvar och som känner sig som en del av ett större ekosystem får en större känsla av egenvärde. De blir också bättre på att se behoven hos människor runt omkring sig och är därför mer villiga att hjälpa andra”, skriver Jeff Haden.

Minskad egocentrering och bättre utvecklad arbetsmoral

Undersökningen visar kort sagt att barn som får göra sysslor hemma blir mindre självcentrerade - “om du gör allt för mig och jag inte behöver delta, är det uppenbart att världen måste kretsa kring mig.” De utvecklar också en bättre arbetsmoral, som tillsammans med lagarbete och empati leder till bättre chanser att göra karriär.

Tidig bekräftelse kan skapa lycka senare i livet

Barn som tilldelas sysslor tidigt är till och med mer benägna att vara lyckligare som vuxna. En studie publicerad i Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics fann att barn som börjar hjälpa till med små uppgifter vid fyra eller fem års ålder har högre självförtroende och självinsikt.

Det handlar om att det känns bra med framgång och att få beröm för det. Även om det är något så litet som att plocka undan leksaker som 5-åring är det stort att någon bekräftar att det var duktigt.

Lästips: Barn går från kreativa genier till kuggar i ett maskineri

Färre hemsysslor - större risk att hamna i otillfredsställelse

“Jämfört med barn som regelbundet utförde sysslor hade barn som sällan utförde sysslor större odds att få poäng i den lägsta kvintilen på självrapporterade prosociala, akademiska förmågor, kamratrelationer och livstillfredsställelse”, skriver forskarna i studien.

Teamarbete - en bra grogrund för självförverkligande och lycka

I synnerhet är det positivt om hushållssysslorna görs som en del av ett teamarbete. “Jag plockar undan mina leksaker medan du städar rummet gör arbetet till en teaminsats.”

Detta är en perfekt metafor för framgång senare i livet - inget arbete känns värdefullt utan hjälp och stöd, avslutar Jeff Haden.

Se även: Framgångsrika barn har föräldrar som lär dem denna 4-stegsprocess

Missa inte: Vill du ha lyckliga barn? Vänta med att ge dem en mobiltelefon


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.