Azure, Google Cloud och AWS är i dag monolitiska leverantörer med 67 procent av den globala marknadsandelen. De lockar företag med låga priser i början, men allteftersom kunderna växer och integreras i de proprietära plattformarna, ökar också kostnaderna. En undersökning från mjukvaruföretaget Nutanix visar att 94 procent av svenska it-chefer anser att molnkostnader är en utmaning, och en tredjedel ser det som ett betydande problem. Det är knappast förvånande att prissättningen hos de stora hyperscalerna är så gott som identisk, och att detta skapar en ofördelaktig situation för många företag.

För svenska småföretag och startups finns det ytterligare en nackdel: deras nordamerikanska konkurrenter har en fördel när det gäller tillgång till ny teknik från dessa hyperscalers. Eftersom dessa företag är baserade i USA lanseras nya innovationer oftast först i Nordamerika, vilket ger amerikanska företag ett försprång på 6-12 månader i produktutvecklingen. Dessutom påverkas svenska företag negativt av de högre bandbreddskostnader som tillkommer när de växer och behöver mer datorkraft, eftersom svenska företag är längre ifrån de datacenter där majoriteten av kapaciteten finns.

Ytterligare en fråga för svenska företag är datasuveränitet. Stora hyperscalers centraliserar databehandlingen och länkar samman sina datacenter. Detta innebär att svenska företag tvingas acceptera att deras data lämnar Sverige för att få tillgång till de tekniska funktioner som de betalar för. Det gör också att molninfrastrukturen för svenska företag blir bräcklig, för om det centrala datacentret av någon anledning går ner påverkar det alla datacenter. Resultatet blir att svenska företag betalar mer för mindre säkra och mindre motståndskraftiga molntjänster.

Vad ska då svenska startups och småföretag göra? Faktum är att det, enligt standarddefintionen, finns 10 företag i världen (vissa hävdar tom 25) som kvalar in som hyperscalers och däremed har förmågan att leverera beräkningskraft, lagringstjänster och nätverk som går att skala upp och ner i hela världen där startups och småföretag kan utveckla och leverera teknik och erbjudanden.

För att hitta rätt väg här, som skapar för bolagen en bättre och långsiktigt mer hållbar teknisk plattform, är följande viktigt:

  • Sök efter globala leverantörer som lanserar ny teknik samtidigt över hela världen.
  • Välj molnleverantörer som prioriterar dataskydd och inte utnyttjar kundernas data för egna syften.
  • Analysera den långsiktiga kostnadsbilden. Vad händer med kostnaderna när företaget växer, och hur påverkas priset om ni utvecklar nya affärsområden?
  • Välj leverantörer som arbetar med öppen källkod. Det minskar risken för inlåsning hos en enskild leverantör och gör det enklare att byta tjänster när det behövs.

Genom att bättre utvärdera sina molnleverantörer kan svenska startups och småföretag säkra en mer hållbar framtid för sin tekniska plattform.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.