Under de senaste åren har alla världens företag och organisationer tvingats anpassa sig till hybridarbete, det vill säga en blandning av kontorsbundet arbete och distansarbete. Men det finns fortfarande jobb kvar att göra, speciellt för små och mellanstora företag (SMBs) som ställs inför större IT-utmaningar än någonsin tidigare.

En ny undersökning från Dynabook Europe visar 67 procent av små och mellanstora företag i Europa ännu inte har optimerat sina lösningar för att understödja hybridarbete fullt ut. Som tur är uppger 44 procent att de kan dra nytta av en större IT-budget i år än tidigare. Här följer de tre största utmaningarna, och de viktigaste områdena att investera inom:

Cybersäkerhet framför allt annat

En stor utmaning med hybridarbete är att det drar till sig stora mängder cyberattacker. Otillräckliga säkerhetslösningar för nätverk och klientenheter lämnar dörren öppen för cyberbrottslingar. Det visade sig speciellt i början av pandemin när högsta prioritet var att överhuvudtaget bedriva verksamhet, med bristande fokus på säkerhet. Det är inte konstigt att investeringar i cybersäkerhet, säkra molntjänster och fjärrsupport är bland de mest prioriterade områdena för investeringar.

Representanter för 45 procent av företagen i vår undersökning anger att cybersäkerhet har varit den största IT-utmaningen under pandemin. 24 procent anger nätverkssäkerhet som allra svårast och 21 procent anger klientsäkerhet. Att Sophos rapporterar att 66 procent av alla organisationer drabbades av utpressningsattacker (ransomware) under förra året visar att det inte handlar om inbillning.

Investeringar i cybersäkerhet är nödvändiga, både för att säkra nätverk och klientenheter. Säkra bärbara datorer är en viktig del av de investeringarna.

Nertid måste hanteras

51 procent av företagen i undersökningen uppger att en av de största IT-utmaningarna är att hantera nertid. Nästan hälften av företagen förlorar ungefär tolv dagar av IT-drift per år och anställd. Endast 16 procent anser sig ha tillräckliga IT-resurser för att ge fullgott stöd åt sina anställda. Att lägga ut IT-drift på outsourcing- och molnföretag är för dyrt för många små och mellanstora företag. 36 procent av dem som har valt bort outsourcing anger höga kostnader som skäl.

Lösningen blir istället att satsa på kostnadseffektiva och tillförlitliga IT-lösningar som möjliggör hybridarbete. Bärbara datorer är en nyckelkomponent för den strategin, i kombination med etablerade lösningar som molntjänster, samt virtuella skrivbord och IT-miljöer (Virtual Desktop Infrastructure, VDI). 55 procent fler IT-ansvariga på små och mellanstora företag i Europa anger att VDI-satsningar är viktiga nu än innan pandemin.

Svåra prioriteringar

När det krävs många satsningar på en gång blir det så klart svårt att prioritera. Vad ska göras först? 46 procent av deltagarna i undersökningen menar att de ska investera i cybersäkerhet under de kommande tolv månaderna. En lika stor andel anger investeringar i molnlösningar.

Intresset för mobila enheter är också större än någonsin, eftersom de bidrar till anställdas produktivitet och effektivare samarbete. 64 procent lägger större vikt vid inköp av bärbara datorer nu, än innan pandemin. 89 procent anser att de behöver förnya sådan utrustning.

Högst upp på önskelistan finns lätta, robusta bärbara datorer med gott om alternativ för anslutningar, inbyggda säkerhetsfunktioner och de allra senaste processorerna.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.