Synergi är när summan blir större än dess delarNär summan blir större än dess delar kallas det synergi och det är den effekten som de lönsamma och snabbväxande nischföretagen utnyttjar. Rätt person tillsammans med rätt produkt blir inte två men tre.

I ett litet företag är det ofta omöjligt att skilja produkten från verksamheten och verksamheten från företagaren. Det är kombinationen av person, produkt och verksamhet som skapar de lönsamma synergieffekter som vi kan kalla smådriftsfördelar.

Betydelsen av företagarens person blir ofta uppenbar när lönsamma småföretag köps upp av större konkurrenter. Utan den förre ägarens insatser kan lönsamheten på mycket kort tid drastiskt försämras.

Produkt och tjänster

(Din produkt kan vara en tjänst, en deltagarplats, eller varor som du tillverkar eller idkar försäljning med.)

Hur ska du komma fram till vad du ska sälja – vad är rätt både för dig och dina kunder?

Drömmar och drivkrafter kan hjälpa till att ringa in de områden som kan vara intressanta att fördjupa sig i, i jakten på produkten med stort P. Det är du, företagaren, som väljer eller utformar produkten.

Verksamhet

Det unika med din idé kan också vara ditt sätt att bedriva verksamheten. Om du kan producera effektivare än konkurrenterna kan du också priskonkurrera. I många branscher är stora volymer en förutsättning för priskonkurrens. De flesta nyföretagare saknar ekonomiska resurser för att snabbt bygga upp produktionsenheter som kan utnyttja stordriftsfördelarna och sälja till ett lågt pris. De måste därför inrikta sig på att söka de smådriftsfördelar som kan motivera ett högt pris.

Drömmar

En väg att hitta produkten kan vara att utgå från sina drömmar. Vad skulle du vilja arbeta med? Vilket liv drömmer du om? Kan din dröm bli verklighet? Att drömma hjälper oss att stå ut med verkligheten, medan ett realistiskt mål kan hjälpa oss att förändra den. Kunskap kan hjälpa dig att förvandla drömmar till mål och mål till verklighet. Men kunskap kan också leda till insikten att vissa drömmar måste förbli en avkoppling från verkligheten.

Drivkrafter

En annan väg kan vara att utgå från sin egen drivkraft. Varför går du till jobbet varje morgon? För att få pengar till mat? För att träffa arbetskamraterna? För att bli rik? För att göra din plikt? För att det är roligt? För att försörja familjen? Eller är det för att det är intressant, spännande och utvecklande? Det är inte så ofta vi frågar varför vi gör det vi gör. Vi jobbar på och år läggs till år utan att vi funderar över om det är så här vi egentligen vill ha det, om det var det här som vi såg framför oss när vi slutade skolan och gick ut i arbetslivet. Ofta är det först i samband med en personlig krissituation av något slag som vi tar oss tid att tänka efter och fundera över vad vi egentligen vill.

Smådriftsfördelar

Smådriftsfördelarna varierar från bransch till bransch. Produkten kan vara handgjord, ekologiskt odlad eller miljövänligt producerad. Den kan levereras tryggt och säkert i rätt tid till rätt plats. Den kan vara kundanpassad på olika sätt. Den starkaste smådriftsfördelen i de flesta framgångsrika småföretag är resultatet av den unika kombinationen av person och idé.

Förmåga

Planera verksamheten utifrån din egen förmåga. Gör mycket av det du är bra på och skaffa kvalificerad hjälp för att göra resten. Att anlita experter kostar dock pengar. Räcker inte pengarna måste du kompensera med din egen tid och göra också det som du är mindre bra på, även om det tar längre tid och kanske inte blir lika bra.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.