Vägen till uppstarten var krokig och gick via lärarstudier, musikdrömmar och radiosketcher. Till sist hamnade Rasmus och Fritjof (som använder sina mellannamn för krogen) i något de verkligen blivit bra på - matlagning. Tio år efter att den första Lennart & Bror på Birger Jarlsgatan slog upp sina portar har ännu en restaurang blivit till - Lennart och Bror Fisk på Tegnérgatan. Den blev omgående öronmärkt som en av de bästa krogarna.

Enkelhet och hög kvalitet var rätt satsning

I båda restaurangerna råder en stämning av enkelhet och värme där man känner sig välkommen. Är man första-gången-besökare övertar nyfiken när man kikar in på den avskalade miljön som oftast är fullsatt. Den där osäkerheten eller tvekan som man kan känna vid första restaurangbesöket blåser bort, om den ens funnits. Här konkurrerar inte någon trendig miljö med det man är ute efter - god mat och bra service. Bemötandet är lågmält men trevligt och produkterna är av högsta kvalitet liksom de serverade rätterna. Den personliga upplevelsen gör allt.

På Lennart och Bror Kött säljs kött över disk, något som blivit uppskattat i kvarteret. Vill man äta en fräsch hamburgare med kött som mals på beställning över disk är det här rätta stället. Visserligen kostar det lite mer än i matvarubutikerna, men att få rent kött i påsen är värt prislappen. Vill man inte bemöda sig om matlagning kan man annars slinka in på restaurangen för ett glas rött och en utsökt hamburgare i all enkelhet. Lennart och Bror är en kvarterskrog i äkta bemärkelse. Hit går man efter jobbet eller för att barnen skriker efter något gott när de är trötta på vardagsmat.

Inspiration och framgångsrecept

Som många framgångsrika entreprenörer saknade Rasmus och Fritjof något som inte fanns och som de ville göra tillgängligt. Utanför Hötorgshallens gränser fanns inte något kvartersnära ställe där man kunde köpa råvaror över disk och samtidigt få sig en måltid eller ett glas vin. Duon hittade ett problem som de ville lösa och ett tomrum att fylla i Vasastan. Kompisarna tillbringar en del tid i New York och mycket av den råa, opolerade enkelheten är hämtad från små pärlkorgar utspridda i olika grannskap på och utanför Manhattan. En annan inspirationskälla är nyöppnade ställen som kör sina koncept rakt upp och ner utan kompromisser.

Hur ser själva framgångsreceptet ut? 

Att arbeta hårt, hårdare och hårdast och hålla ut, även fast det finns dagar när man vill strunta i allt. Orubblig tro på sin affärsidé och bra samarbetspartner är andra bra recept att följa. I Rasmus och Fritiofs fall har samarbetet flutit på utan några egentliga friktioner och de har delat upp dagligt arbete på ett sätt som fungerat bra.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.