Du har säkert uppmärksammat det hypade #vanlife. Du har sett de oemotståndligt perfekta bilderna på Instagram. Nu är du redo att säga upp dig från jobbet, hyra ut lägenheten och leva livets glada dagar på vägen. Men det finns några saker att fundera över innan du tar klivet och går ut och köper dig en sprillans ny Sprinter.
När Thug Life blev #vanlife
Kort efter Instagrams lansering under 2011 var en kille i New York trött på stadslivet och jobbet som designer hos Ralph Lauren. Den då 23-årige killen, Foster Huntington, drömde om att leva i större harmoni med naturen, ute på vägarna, i jakt efter den perfekta vågen. På prov flyttade Foster in i en Volkswagen T3 från 1987 och började dokumentera sin resa på Instagram. Hashtaggen #vanlife började som en skämt hänvisning till Tupacs kända tatuering “thug life”. Sedan dess har nästan 6 miljoner inlägg på Instagram lagts ut med hashtaggen och #vanlife har snabbt blivit en rörelse för en alternativ livsstil.
Mer än att bo i en husbil
För många innebär #vanlife frihet, minimalism och resor. Paradoxalt nog är van life minst lika mycket en resa in i dig själv som ut på vägarna. Många av de som fascineras av #vanlife tenderar att vara sökare; människor med det driv eller längtan att hitta det som känns rätt för dem. Vanlife-rörelsen ger dessa människor en utväg och ett sätt att börja ställa sig själv de svåra frågorna som; vem är jag? och vad vill jag egentligen?
Jag vill påstå att vanlife-rörelsen i grund och botten är ett sätt gå sin egna väg och återta kontrollen över ens liv. Att övervinna rädslan och att våga följa sina drömmar. Att göra sådant som får en att känna sig levande. Att släppa taget om alla måsten och fokusera på det som är verkligt meningsfullt.
Drömmen om en storslagen resa
När jag mötte min nuvarande sambo hade han sen 20 år tillbaka en dröm om en husbil, en surfbräda och en storslagen resa längs med Europas kustremsa. När han berättade om drömmen började en inre bild målas upp; en med majestätisk natur, mysiga tillhåll, promenader i soluppgången, romantiska stunder i solnedgången, och snart blev jag, precis som tusentals andra världen över, totalt fängslad. På den vägen blev det att vi ungefär två månader efter vi träffats sa upp oss från våra respektive arbeten, åkte till Sverige och blev ägare till en unik Mercedes Benz husbil från 1983.
Men det som tilltalade mig mest var friheten. Att kunna vakna upp på fantastiskt vackra och folktomma platser. Känslan av att det bara är vi och naturen, att vakna upp med havets brus och måsarnas skri. Att inte vara bunden till varken hus eller lägenhet, att alltid ha med sig allting man behöver och att kunna åka med sitt hem vart man än önskar. Att öppna dörren på morgonen och känna solens första värmande strålar mot ansiktet samtidigt som man tar den första koppen kaffe- mitt i naturen, då är känslan av frihet påtaglig. Det ger mig inspiration och det är oerhört viktigt för mig i mitt arbete.
Bakom skinande Instagram bilder döljer sig verkligheten
Oavsett hur #vanlife framställs på Instagram är det inte helt enkelt att bo i en husbil, det är snarare oerhört påfrestande många gånger. Man kastas in i en mängd obekväma situationer som tvingar en att konfrontera sig själv på en djupare nivå. Man kan komma att upptäcka saker om sig själv som totalt förvånar en, till exempel att tålamodet inte är så starkt som man tidigare trott. Man kan komma att inse att man faktiskt behöver mer stabilitet än tidigare trott eller att man kan behöva lära sig att släppa mer på kontrollen.
Varje dag bjuder in möjligheten att vad som helst kan hända. På många vis är man konstant på väg in i det osäkra och känslan av ovisshet som detta för med sig har ett fint sätt att göra att man känner sig mer levande, håller fast en i nuet och ökar ens acceptans för förändring. Det öppnar upp en plats inom en att lära och växa som person. Van life kan vara ett utmärkt sätt att se mer av världen, lära dig mer om du själv och ge nytt fokus på vad som är verkligt viktigt i ditt liv.
5 Tips för dig som vill testa på #vanlife:
Tänk över val av husbil/skåpbil noga. Vad är viktigt för dig att ha? Är det viktigt att kunna stå rakt upp? Kunna förflytta sig enkelt och smidigt? Rinnande vatten? Dusch/toalett? Vill du bygga nytt eller renovera och rusta upp en äldre husbil? Vill du satsa på komfort eller på praktikalitet?
Avsätt ordentligt med tid till renovering/konvertering. Oavsett om man väljer att konvertera eller renovera räkna med att det tar det längre tid än man tror. Vi rev ut vår husbil och började om från grunden. Det tog oss två månader av heltidsarbete 6-10 timmar om dagen, 7 dagar i veckan.
Gör upp en budget. Beräkna både husbilsköp och rese/levnads budget. En ny husbil/skåpbil kan vara riktigt dyra att köpa medan äldre modeller oftast går att komma över för en billig slant (vi köpte vår för knappt 50 000 kr + 25 000 kr på totalrenovering. Det är lätt att tro att det är billigare att leva i en husbil än i ett riktigt hem. Det är egentligen en fråga om vilken levnadsstandard man vill hålla men som utgångspunkt kan du beräkna att spendera ungefär liknande summa för levnadskostnader som du gör hemma.
Resepartner eller solo resa? Fundera på hur och vem du ska resa och bo ihop med. Allt blir förstorat i relationen när man lever på en så liten yta. Om du väljer att resa tillsammans med någon är det viktigt att se till att utveckla egna vanor och hitta små sätt att spendera tid ifrån varandra. Det är o och o för att samvaron på en så liten yta ska fungera. Att ni båda är bra kommunikatörer är ett måste.
Lämna alla onödiga prylar hemma. Det finns helt enkelt inte plats för onödiga ting. Förr eller senare blir man tvingad att evaluera sakerna man har och göra sig av med allt som inte är livsnödvändigt. Man lär sig vara nöjd med det man har och att försöka hitta lösningar till problemen istället för att plåstra på såren med ett nytt köp.