5G är en tsunami av möjligheter och många entreprenörer är redan i startblocket när Internet blir ännu snabbare och fantastiskt smidigare. 

Extrem förändringshastighet.

Hastigheten på förändringar just nu är som att sitta i en karusell på tivoli som snurrar snabbare än maxhastighet. Även om omväxling förnöjer så är det inte alltid kul när livet känns som en centrifug. Utvecklingen inom mobiltelefoni är inget undantag.

För inte alltför länge sedan var det en stor grej för människor att prata i 2G. Idag har vi börjat vänja oss vid att strömma film i 4G — och då har förstås 5G redan börjat smyga sig in. 

Är du uppmärksam?

Med förändring och friktion kommer också möjligheter.

I baseball (amerikansk "brännboll") finns det ett uttryck som heter "stealing base". De flesta känner igen läget, om inte av egna erfarenheter så från TV eller bio.

När någon i laget har slagit bollen springer man så fort som möjligt och så långt som möjligt i linje med de olika baserna, men man hinner sällan springa ett helt varv på en gång (dvs en "homerun") utan man måste stanna vid en bas (som är en trygg zon) innan utelaget hunnit fånga upp bollen, och sedan får man vänta på att springa vidare i samma sekund som nästa spelare i ens lag slår sitt slag.

Fastnar man i språnget mellan två baser blir man "bränd". 

Kruxet är att i baseball, till skillnad från brännboll, så får det bara finnas en spelare vid varje bas. Om en annan spelare springer till din bas så måste du springa vidare annars fastnar den andra spelaren i ingenmansland.

Eftersom tempot är blixtrande högt i baseball kan man se hur löparna försöker skaffa sig ett försprång så att de hinner springa en kortare sträcka och snabbare komma till nästa trygga bas innan det är kört. Det är det de gör när de försöker "stjäla en bas". Man kan se hur de börjar trippa i förväg medan de låtsas som att det regnar.

   De tar en risk genom att våga sig långt ut från tryggheten, men i risken bor belöningarna.

Det är denna inställning som nästa generationens entreprenörer (som kommer att tjäna stora pengar under nästa omställning till 5G) har. Är du en av dem?

Här finns de nya affärsidéerna

Det finns en tradition med att låta små barn "fiska" godis i en "fiskdamm" / "påskdamm"/ "godisdamm" (vad kallar ni det..?).

Jämförelsen som jag försöker göra (med risk för att blanda metaforer) är att chansen att lyckas fånga en vinst är som störst om man står först, eller bland de första, i kön.

På liknande sätt är det med innovation, där möjligheterna och förändringarna alltid sker i cykler.

Vid varje ny teknologicykel behövs det nya leveranser av en stor mängd färska tjänster eller varor. Det skapar möjligheter inte bara för de gamla aktörer som redan finns i branschen, utan — eftersom nivån är helt ny — så är spelplanen också helt "jämn". Vilket betyder att den som är först med att fundera ut vad marknaden kommer att behöva samt lyckas leverera detta, har en lika stor chans som de som är fast med gamla lager av produkter som inte längre kommer att beställas, eller som åtminstone kommer att behövas mindre.

Redan verklighet 

5G är ingen fantasi längre.

"Ericsson har redan börjat rulla ut sina system. Politiker har publicerat lagförslag. Den kinesiska tillverkaren Huawei har en telefon klar som är anpassad för 5G. Andra aktörer slipar på sina erbjudanden.

Häng med!

Alla" vet att här kommer nästa stora våg av möjligheter och miljardinkomster att uppstå.

Kanske blir det din idé som alla kommer att ropa efter? Om du inte redan har gjort det, och funderar på att hitta på något som du kan tjäna pengar på så har du chansen här i 5G-omställningen  — sätt dig ner och skriv en lista!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.