- Så ja hjärtat, nu andas vi iiiiinnn och så andas vi uuuuut. Jättebra! Och igen, iiiiinnn och nu uuuuut! Vi ligger där på golvet i fosterställning, jag längst fram och min man tätt, tätt intill bakom med armarna om mig. Jag har fått en av alla oräkneliga panikångestattacker som avlöste varandra under en stor del av min svåra utmattning. Thomas gör allt han kan för att jag ska hitta tillbaka till andningen och få ångesten att släppa taget om mig.
Hur tänker man egentligen när man startar företag?
Som arbetsgivare behöver man i allt större utsträckning stötta upp medarbetare för att minska stressen och psykisk ohälsa i arbetslivet. Men som entreprenör och egenföretagare är vi både arbetsgivare och medarbetare. Hur reducerar vi vår stress? Hur låter vi bli att arbeta dygnet runt, när tar arbetsdagen slut? Och när har vi egentligen semester? Och det var till dessa frågetecken jag valde att ge mig ut i när jag till sist friskskrev mig själv och sade upp mig från den statliga myndighet jag arbetat i under 10 år.
Statlig myndighet vs eget företag
För dig som inte arbetat i en statlig myndighet kan jag berätta att statlig myndighet
och entreprenörskap är som två motpoler, plus och minus. Största skillnaden är att en statlig myndighet inte är vinstdrivande, utan på bästa sätt ska hushålla med våra skattepengar. Då som nu, föreläste jag och alla mina uppdrag var kostnadsfria för mina uppdragsgivare idag har jag ett företag och mina uppdragsgivare får betala för min insats.
Jag arbetade som rådgivare, föreläsare och coach. När jag blev sjuk i utmattningssyndrom avstannade hela mitt liv. På riktigt! Jag blev mer eller mindre omhändertagen av min man. Från att föreläst för upp till 600 personer till att behöva bli omhändertagen för att överhuvudtaget klara livet. Ett liv som bestod i att sova och äta. Hur skulle denna person kunna komma ut i arbetslivet igen och än mindre driva ett företag?
Alltid tillgänglig
2017 kom studien Alltid tillgänglig, en studie gjord vid Linnéuniversitetet i Växjö av Arnela Kadic och Malin Hannani. Syftet var att undersöka hur egenföretagare upplever stress i förhållande till tillgänglighet, flexibilitet och gränslöst arbete. De flesta som deltog i studien upplevde att deras arbetsdag ofta saknade ett tydligt slut. De kände att arbetsliv och privatliv flöt ihop vilket förstärkte stressupplevelsen.
Det fanns dock tendenser som tydde på att upplevelsen av stress berodde på hur många år som deltagarna drivit sitt företag. De som drivit sitt företag i fler än fem år rapporterade mindre stress än de som drivit sitt företag färre än fem år.
Egenbestämmande
I studien Småföretagare och stress, gjord vid Högskolan i Halmstad 2015, av Linda Eliasson och Maria Holmén, framkom att friskfaktorer i form av egenbestämmande och förverkligande av egna drivkrafter verkar väga upp för ekonomisk oro och flytande arbetstider. Det framkom framför allt att egenföretagare med ekonomisk och psykisk uppbackning från familj, bollplank för verksamheten och återhämtning i form av fritidsaktiviteter kände sig mindre stressade.
Vi har alltid ett val
En vän brukar säga: Det är svårt att förklara för någon som inte förstår. Personligen tycker jag att det kanske låter lite hårt men kanske är det så. Hur som helst var det i alla fall dessa ångestattacker som var starten på mitt företagande. Förstår att det kan vara svårt att förstå och att det låter galet, lite smått knäppt är det allt. Men du som företagare kan säkert förstå mitt val att säga upp mig och starta mitt företag.
Tips för att ta kontroll över stressen
- Ställ rimliga krav på dig själv - för många av oss stämmer uttrycket Vi är våra största kritiker, vilket gör att många ställer orimligt höga krav på sig själva. Detta i sin tur leder många gånger till en ökad press och stress. Risken finns också att man både för sig själv och andra vill visa att man klarar av att ta sig an alla uppdrag och bevisa hur kompetent man är. Ett tips kan vara att försöka påminna sig själv om att det inte är möjligt att ta sig an alla uppdrag eller prestera på topp.
- Våga säga nej - genom att våga säga nej både till uppdrag och omgivningen förhindrar vi att arbetsuppgifterna hopar sig och stressen gör sig påmind. Många gånger är vi rädda för att säga nej för att göra någon upprörd eller besviken. Men om vi inte hinner leverera i tid eller med den kvalité som utlovas gör vi kunder mer besvikna än om vi säger nej i tid. Vår hälsa mår också bättre av ett nej i tid.
- Ta korta pauser - det kan många gånger vara svårt att slita sig när man kommit igång med ett arbete. Men att ta korta pauser regelbundet gör att vi rensar våra tankar och sänker stressnivån. Det medför också att vi kan leverera och prestera på en högre nivå efter pausen än innan. Det räcker med ett par minuter i timmen och så små saker som att ställa sig upp för att tomglo ut genom fönstret, eller gå ut och ställa sig på trappen och andas in frisk luft.
- Bestäm tid och inte beting - för att inte riskera att arbeta 24 timmar per dygn kan det vara av vikt att bestämma sig för hur lång tid man ska arbeta med en arbetsuppgift och inte sitta med den till den blir klar. Om man inte har en deadline som brinner vill säga. Genom att göra på det sättet kan man alternera mellan uppdrag och skapa nya tankar.