Nicke och Tudde på café Rosenhill vet hur man starta och driver ett café med framgång. Café Rosenhill i Grödinge, strax söder om Stockholm, utseddes för en tid sedan nämligen till Sveriges bästa café.

Vi frågade ägarna hur de har lyckats och vad som krävs för att starta ett eget café, få kunderna att strömma in och komma tillbaka.

Nicke börjar berätta: Vi startade caféet för 12 år sedan, eller ja, där var redan ett café i lokalen men det var väldigt slitet och nergånget. Både jag och Tudde jobbade inom sjukvården men ville satsa på något eget. Vi fann Rosenhill och tänkte att det här kan man göra något av. Eftersom caféet hade funnits där i 21 år och var mycket nergånget så började vi diskutera vad vi skulle göra för att få fart på stället. Ingen trodde att vi skulle lyckas med tanke på hur kundunderlaget såg ut.

I dag 12 år senare så tänker man tillbaka då vi startade och var då bara två anställda. I dag är vi sju stycken på vintern och ca tio på sommaren.

Relaterad läsning: Fler tips & guider om hur du startar eget företag

Hur har ni lyckats så bra med ert café?

Vad som var viktigaste var servicen tänkte vi och även öppettiderna. Vi skulle fånga alla som skulle till jobbet på morgonen och bestämde oss för att öppna kl 05.30 varje vardag och så blev det. Så en av våra framgångsrecept har varit att ”alltid” ha öppet och under dessa 12 år har vi aldrig haft stängt en dag.

Hur marknadsför ni er?

Servicen är A och O och givetvis bemötandet av kunderna. Både jag och Tudde gillar att arbeta med människor och ge det där lilla extra som många uppskattar.

Att vi bakar det mesta själva är också en service vi erbjuder. Nybakat smakar ju alltid bäst!

”Snålhet bedrar vishet. Detta är en mycket viktig tanke! Inga överpriser och att ge lite extra och matiga smörgåsar var också en dunderhit.”

Tudde och Nicke som ligger bakom café RosenhillHade ni några motgångar ni fick övervinna när ni startade caféet?

När vi tog över caféet så skulle vi låna pengar av banken men det blev ett blankt nej så vi fick skrapa ihop pengar på egen hand. En mycket tung och svår tid var det när vi startade upp men det gick ändå.

Hur viktigt är läget?

Visst är läget viktigt men med ett gott rykte förflyttar sig folk till dåliga lägen med.

Många har som dröm att just starta ett eget café. Vad har ni för tips till dem?

Ett tips till alla som verkligen vill lägga ner sin själ på att starta ett cafe som folk uppskattar är att vara sig själv och att bjuda på lite extra såsom ett mycket vänligt bemötande. Det är faktiskt första intrycket som räknas!

Notis: Tävlingen anordnades under hösten 2009 av juice-märket Pago.

Foto: Per Wiklander


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2015-08-15 10:06
Många inspirerande idéer måste jag säga! Kan även tipsa om att kika in http://www.cafeskolan.se/ som erbjuder barista och cafeutbildningar!
Lotta B Andersson
2012-03-18 15:56
Ska starta ett eget café i sommar så jätte inspirerande att läsa denna intervju. tack!
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.