Kan hallucinogena droger som svamp och LSD hjälpa hjärnan att bli mer kreativ? I Silicon Valley, USA, verkar klockan ha dragits tillbaka till 60-talet. Flera kända entreprenörer som t ex Steve Jobs och Bill Gates har gått ut med att de har testat eller tar droger regelbundet för att stimulera kreativiteten och lösa problem. Och de har viss uppbackning av forskning.

I Silicon Valley (Känt för att vara platsen där bla. bolag som Apple, Google, Facebook och eBay håller till) är kreativitet högt värderat och möjliga sätt att öka den är hett efterfrågat.

Entreprenören Tim Ferriss, författaren till boken The 4-Hour Work Week, säger så här: ”Vi vet inte så mycket om den mänskliga hjärnan och kroppen som vi tror att vi gör. Om tio år från nu när vi ser tillbaka på idag, kommer det likna åderlåtning från medeltiden. De miljardärer jag känner, nästan utan undantag, använder hallucinogener regelbundet.”

I denna film beskriver Chris Kilham om mikrodosering av LSD

Droger är riskfyllt och dessutom olagligt. Forskning visar också att fysisk aktivitet kan öka kreativiteten och prestationsförmågan, så det finns lagliga och mindre riskfyllda vägar att gå. Men idén om vad vi tror oss veta om vår hjärna, är ändå intressant och därför bör vi fortsätta att ifrågasätta ”sanningar”.

Vad tycker du? Är de galna? Kommentera nedan.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
4 kommentarer
2015-02-06 13:55
Ja det är en intressant tanke 🙂
2015-02-06 13:39
Jag tror att alla typer behövs i det samhälle vi lever i. Är dock roligt att leka med tanken vad som skulle vara annorlunda om normerna såg annorlunda ut och om det som de flesta ser som "normalt" var något annat. Då skulle världspusslet också vara annorlunda. Allt hänger samman.
2015-02-06 07:33
Du har säkert en poäng. Det krävs väl en viss typ person för att ha en sådant driv. Psykopater finns nog överallt omkring oss men kanske har de en viktig roll i samhället. Bland brandmän, kirurger, VD´s, piloter och andra yrken där beslut behöver tas snabbt och effektivt utan att darra på manschetten presterar de bättre än andra.

Här är de yrken som psykopater dras till: (enligt boken ”The Wisdom of Psychopaths”)

1. VD
2. Advokat
3. Mediajobb (TV/radio)
4. Säljare
5. Kirurg
6. Journalist
7. Polis
8. Präst
9. Chef
10. Tjänsteman

Så kanske ska vi vara tacksamma för att de så bra sköter många av de jobben vi andra inte vill göra 🙂
Se mer...
2015-02-05 23:32
Jag tror att andelen miljardärer som är "normala" är rätt få. Det krävs att du sticker ut och har en otrolig drivkraft för att nå dit de ha gjort. På vägen dit skapas vanor som är både goda och tvivelaktiga, men den gemensamma nämnaren är att de är excentriska och vill testa gränser. Det skulle vara intressant att veta hur många av dem som även anses vara psykopater. Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.