Är det någon skillnad på kvinnors och mäns företagande? Vi talar med stålkvinnan och landshövdingen Elisabeth Nilsson. Inom lantbruk och skog var det tidigare nästan bara män. Idag är det mycket vanligare med kvinnor som leder verksamheten. Näringslivet har blivit mer diversifierat och idag är kvinnor inte lika vanligt inom tillverkande företag, till skillnad mot tjänsteföretag där andelen är större.

Podcasten i bloggform

Inom lantbruk och skog var det tidigare nästan bara män. Idag är det mycket vanligare med kvinnor som leder verksamheten. Ordföranden i Södra är en kvinna, Lena Ek. Ordföranden för LRF är Lena Jonsson.

Elisabeth tycker att det blir svårare och svårare att prata om det ena eller andra, manligt/kvinnligt. Näringslivet har blivit mer diversifierat. Idag är kvinnor inte lika vanligt inom tillverkande företag, till skillnad mot tjänsteföretag där andelen är större.

Elisabeth har inte själv startat eget företag. Men det beror mest på att hon haft så intressanta arbetsuppgifter hela tiden. Beslutet att bli egenföretagare handlar om att bestämma vilka risker man är beredd att ta. Det är klokt att börja i liten skala så att man er om iden bär.

Elisabeth möte många företagare och gemensamt för de flesta är att de har roligt, de bestämmer över sig själva och har inge chef. Och det är faktiskt en vanlig orsak till att företag startas, att man vill slippa sin chef.

Många gånger är det hårt arbete som egenföretagare. Men belöningen är dels pengar men också ett rikt och intressant liv.

Magnus menar att många framgångsrika företag är startade av fler än en person. De har dessutom lite olika personligheter som kompletterar varandra.

Det är vi (Magnus Johansson och Tomas Tränkner) som gör podcasten Entreprenörsdriv.

Här är samtliga poddar från Entreprenörsdriv:

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.