Vi har alla tagit korkade beslut vid några tillfällen i livet och vi har även sagt eller gjort korkade saker som vi sedan ångrat, eller hur? Varför gör vi det när vi innerst inne vet bättre?

Svaret är väldigt enkelt. Vi agerar även när kroppen varnar oss att inte göra det. ”Vänta nu lite” kan jag nästan höra dig tänka. ”Min kropp varnar inte mig!” fortsätter dina tankar. Lugn nu, och låt mig förklara.

Jag pratar ofta om hissen när jag föreläser och i vår podcast. Vad jag menar är att vårt tillstånd, humör eller klarhet är antingen bra (hissen uppe) eller dåligt (hissen nere). När hissen är uppe har vi sinnesro, lugn och den bästa förståelsen över situationer och omständigheter. I det här läget har vi ett medfött välmående där negativa tankar inte får gehör.

När hissen är nere, är det turbulens i knoppen. Vi analyserar, funderar och klurar på det mesta. Det är i det här läget som vi blir frustrerade, förbannade, oroliga, rädda, stressade osv. Ju mer tankar som snurrar i huvet, desto sämre klarhet och förståelse över vad som sker har vi.

Livet kan se riktigt illa ut i det här tillståndet men sover vi på saken eller väntar ett tag så ser det inte så illa ut. När tankarna har lugnat sig, vilket de gör av sig själv om vi inte lägger oss i, får vi en bättre klarhet och förståelse och kan hitta mycket bättre lösningar än vad vi kan när det stormar i knoppen.

Känslorna är de perfekta varningssignalerna

När det känns riktigt bra är hissen uppe och när det känns dåligt är hissen nere. När vi har negativa tankar har vi negativa känslor för känslor och tankar hör ihop. Du kan inte ha en härlig tanke och må dåligt precis som du kan inte ha en dålig tanke och må riktigt bra.

Vi har blivit lärda att när det gör ont i magen eller hjärtat, d.v.s. vi är förbannade, ledsna, sårade, oroliga, stressade o.s.v., ska vi agera och göra något åt saken. Med andra ord, dåliga känslor i magen/hjärtat är = grönt ljus att agera efter bästa förmåga. Problemet är att din bästa förmåga i det tillståndet inte är speciellt bra. Jag vill t.o.m. påstå att dina bästa idéer när hissen är nere är som bäst korkade men för det mesta idiotiska.

Det vi har fått om bakfoten är att dåliga känslor = rött ljus. Alltså, kroppen försöker varna oss att absolut inte agera alls när det känns dåligt i mage eller hjärta. Vi har det här fantastiska varningssystemet inbyggt inom oss. Precis som kroppen varnar oss att inte agera när vi har hög feber eller att vi ska inte ut och springa med ett brutit ben, så berättar vår mentala hälsa (genom våra känslor) att nu är det tid att ta det lugnt och vänta en stund och låta det passera, för det gör det alltid.

Vår mentala hälsa är självjusterande. Om vi inte lägger oss i så kommer hissen att automatiskt gå upp igen och ge oss klarhet och förståelse över vad som egentligen är. Och därifrån tar du alltid de bästa besluten och agerar alltid på bästa sätt, d.v.s. du blir den bästa versionen av dig själv.

Missa inte: Smarta människor med sina goda och dåliga vanor


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.