Att sluta oroa sig i onödan kan vara lättare sagt än gjort. Oro skapar onödig stress och problem som ibland gör livet till ett elände. Det tar energi och oro gör det svårt att uppleva lycka och glädje över de saker som faktiskt är bra.

Tipsen i denna artikel är baserad på den bästsäljande boken Sluta oroa dig, börja leva, skriven av Dale Carnegie. Vi har även bakat in några extra tips och reflektioner.

Acceptera istället för att lösa problemet

Ett vanligt sätt att försöka bekämpa eller bli av med sin oro är att hitta vägar för att ta bort eller lösa problemet. Det är logiskt och är det möjligt att lösa problemet är det en bra strategi.

Men det finns ett problem med detta.

Oftast är det sakerna som oroar oss mest, som vi inte kan påverka eller göra något åt.

Vanliga saker människor oroar sig över:

 • Är jag tillräckligt bra?
 • Kommer mitt barn att må bra och klara sig?
 • Har vi pengar till att betala räkningarna denna månad?
 • Jag kan inte sova, hur ska jag orka med morgondagen?
 • Jag ska hålla föredrag/tal inför en grupp människor, hur ska det gå?
 • Världen är full av krig och elände, vad blir det av med framtiden?
 • Kommer jag att drabbas av sjukdomar?

Nu ska du få några verktyg för hur du ska kunna släppa den onödiga oro som du grubblar över.

1. Oro är en fråga om mental inställning

Själva grunden till oro, hur den uppstår och hur du blir av med oron är en fråga om inställning. Det är tankar och dessa tankar går att bli av med.

Oroande tankar kan upplevas verkliga och dränera all energi och livslust. Ett sätt att minska oro för morgondagen är att ha en positiv inställning och försöka släppa grubblandet. Tänk på positiva saker som händer idag, det kan vara enkla små saker som skiftar fokus från oron till din situation du befinner dig i just nu.

Att oroa sig för det som hänt, eller framtiden är egentligen meningslöst. Du kan och bör fortfarande planera för framtiden, men oron hjälper inget till.

Försöka leva i nuet - lev här och nu.

2. Tekniker för att analysera oron

Från boken kommer här tre grundläggande steg för problemanalys:

 • Steg 1 – Skaffa fakta. Utan all fakta på bordet skapas förvirring och förvirring är en stark bidragande orsak till oro. Carnegie föreslår att du skriver ner alla fakta på ett papper och redogör för dem på ett klart och ordnat sätt. Ett väl definierat problem är till hälften löst.
 • Steg 2 – Analysera fakta. Gör en lista över alla dina alternativ. När du analyserar fakta föreslår Carnegie att du låtsas att du granskar informationen för en annan person. Detta kommer att hjälpa dig att ha en opartisk synvinkel.
 • Steg 3 – Kom fram till ett beslut – och agera sedan på det beslutet. Sätt igång med att genomföra din lösning – och avfärda all ångest och oro. Stanna inte ens upp ett ögonblick för att tveka, ompröva eller gå tillbaka i dina steg. När du har valt en handlingsplan, håll fast vid den. Annars kommer du bara att finna dig själv tillbaka vid ruta ett.

Notera: Inom sjukvården är det väl känt att efter att en orolig patient fått sin diagnos är en stor del av problemet och oron borta. Så viktigt är det att känna till fakta för att minska oro.

3. Bryt oron innan den bryter dig

Här är några praktiska råd som kan hjälpa dig att få bort orosmolnet.

 • Håll dig själv upptagen så att du inte har tid att grubbla eller oroa dig.
 • Använd ditt sunda förnuft genom att fråga dig själva: "Vad är oddsen att detta över huvud taget kommer att inträffa?" Inte sällan kommer du att inse att dina bekymmer är orealistiska och ofta oproportionerliga.
 • Fundera över vad som är det värsta som kan hända. Om det händer, är det världens eller din undergång?
 • Acceptera att det kommer att hända. Ofta kan det vara det mest förlösande och inte sällan det mest effektiva sättet att sluta oroa sig. Det kommer högst troligen inte att inträffa ändå.

4. Positivt tänkande ger dig frid och lycka

Att försöka se det som oroar dig som en utmaning kan vara ett effektivt sätt att hantera problem och oro. Kanske finns det en mening med vad som händer. Eller så går det att ge det en mening.

"När livet ger dig citroner - gör lemonad."

5. Meditera, be, träna

I en tid när andligheten spelar en mindre roll kan det samtidigt vara svårt att hitta mål och mening med livet. Det gör att när jobbiga och svåra saker inträffar finns det inget att falla tillbaka på. För den troende är tron på något större en tröst i sig, som kan minska oro och ängslighet.

Om du inte är troende kan meditation hjälpa till. Även fysisk aktivitet kan göra att oron släpps och tankarna blir mer positiva då lyckohormoner flödar i hjärnan.

6. Verktyg för att förhindra trötthet och oro

Brist på sömn och påtaglig trötthet är en bidragande orsak till oro. Det blir svårare att få ihop tankarna och allt känns mer grått när man förlorat sömn. Dale Carnegies tips är att:

 • Vila innan du blir trött.
 • Lär dig att slappna av på jobbet och hemma.
 • Tillämpa goda arbetsvanor och gör de viktigaste uppgifterna först.
 • Var entusiastisk över ditt arbete.

Och slutligen det bästa och viktigaste rådet gällande sömn och sömnbrist:

Att oroa dig för sömnlöshet kommer att skada dig mycket mer än att faktiskt ha sovit för lite.

Anledningen till detta är att grubblandet över förlorad sömn skapar stress vilket är en riktig energitjuv. Det tar så mycket energi att det skapar mer problem än sömnbristen i sig. 

Se även: 10 ovanor som skapar sömnproblem

Slutkläm

Oro kan ha en allvarlig inverkan på vår fysiska och mentala hälsa. Oron kan ta över allt vilket kan skapa lidande och ännu mer problem för både individen och anhöriga. Dela artikeln med en person du vet ofta oroar sig över saker och ting och testa själv de råd du fått och se vilket som passar dig bäst.

Så sluta oroa dig - och börja leva.

Kommentera gärna nedan om du har fler tips eller andra reflektioner om ämnet oro.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.