Här kommer tipsen som hjälper dig som entreprenör att ta vara på ”semestern”, oavsett hur kort den är.

En entreprenör har alltid många järn i elden. Företagandet stannar inte bara för att det är sommar. Detta medför att det är få företagare som har möjlighet att stanna hela verksamheten under fem semesterveckor veckor. En undersökning från Företagarna visar att de flesta småföretagare bara tar ut två veckor semester, vilka många tycker är för lite.

Även om din sommar innehåller jobb behöver det inte vara en dålig grej. Tvärt om. Lär dig att ta vara på avslappningen, skapa utrymme för återhämtning och fylla på med ny energi, oavsett hur kort ”semester” du än har.

Här kommer Reikiföretagaren Anna-Sofia Giese Vesterlund med sina bästa tips att maximera återhämtningen under semestern.

4 tips för att fylla energidepåerna under semestern

1) Töm hjärnan - Koppla av med lite gräsklippning

Semestern är en tid för att släppa tankarna på jobbet och mentalt slappna av. Detta tillstånd kan du uppleva även om du har mycket att göra, både i hemmet och på jobbet. Det viktiga är inte vad du gör, utan hur du gör det. Monotona arbetsuppgifter som att klippa gräs, måla hus, hänga tvätt eller springa fem kilometer, kan ha en meditativ effekt. 

När tankarna har studsat runt ett tag, och vi observerat och tagit ställning till dem, blir det lugnt på insidan. Med en lugn insida får vi tillbaka vår kreativitet, fokus och vår förmåga att lyssna. Så njut av de där stunderna som kanske inte räknas som semester, men som är super för återhämtningen. Och snyggt blir det samtidigt!

2) Gör några arbetstimmar – och var ledig resten av tiden

Det är helt okej att ”avbryta” semestern med att jobba lite nu och då. Om andra kan ”träna hjärnan” med sudoku kan ju du ”träna hjärnan” med lite bokföring. I bästa fall är arbetet riktigt skoj och ger energi. Andra gånger är det skönt att få det gjort. För den digitala nomaden mixas nytta med nöje på en regelbunden basis, och denna nya arbetsbalans kommer att bli allt vanligare. Njut av att få det bästa ifrån två världar och vårda på den lediga tiden med på samma sätt som du avsätter tid för arbete.

3) Fyll på med ny energi

Semestern är till för att fylla energidepåerna med ny energi. Så se till att fylla på med lite bonussemester, även under arbetsveckan. Fyll på med solsken, inspiration och umgänge med härliga kunder. Kan du flexa och ta sovmorgon? Sov så mycket att du känner dig utvilad när du vaknar på morgonen. Ju mer du laddar, desto mer har du att ta av i höst.

4) Ta semester flera gånger

Alla verksamheter har sin naturliga hög- och lågsäsong. Om du tycker att två semesterveckor under sommaren är för lite kanske du kan semestra lite under kommande verksamhetsår istället. Varför inte planera in semester och energipåfyllning under kommande lågsäsong?

Många företagare tycker det är lättare att både koppla av och hålla verksamheten igång om de är ledig oftare och kortare, än sällan och länge. Surfa på det naturliga flödet i ditt företagande och skapa förutsättningar för att göra något som redan är välfungerande ännu bättre.

Glad företagarsommar!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.