Du är kung eller drottning. Du är prins eller prinsessa. Du är hertig, hövding, chef, guvernör, styrelseledamot, president och statsminister. Du är byggmästare, ingenjör, arkitekt och trädgårdsmästare. Du är producent, författare, bloggare och köksmästare... Du är helt unik, för du är den enda som kan bygga din historia.

En tanke växer lätt till en tankestorm, och plötsigt befinner man sig i ett skrämmande worst case-scenario där allting kommer gå åt skogen. Saker förstoras upp och plötsligt är allt som var fullt möjligt en oändlig uppförsbacke som leder raka vägen till ett oövervinnerligt grustag. Oavsett hur mycket vi planerar och förbereder så kommer det alltid att infalla ögonblick där vi måste välja mellan att hoppa eller vända om. Vi kallar oss krigare, soldater, rebeller, självständiga och flammande eldar av brinnande vilja, och det är just de där ögonblicken när vi väljer att fortsätta som gör oss till de vi är Vi vet exakt vad som finns bakom oss samtidigt som vi bara har en hum om vad som väntar där framme, men det är framåt vi går. Skrid mot målet och vinn ro i själen!

Livets egen dramaturgi

Så raskt in på temat för dagen. Dramaturgi härstammar från antikens Grekland och handlar om hur man bygger upp en historia så att den fängslar tittare och läsare. Redan på 300-talet före Kristus skrev Aristoteles den första versläran som berättade hur man skriver en verkligt bra historia. Modellen är fortfarande lika värdefull som då, och det är helt enkelt för att den fortfarande fungerar.

Livet består av tusentals små steg, och varje steg har sin egen lilla dramaturgi. Det här är en av anledningarna till att det fungerar – en av anledningarna till att vi kan relatera till bok- och filmkaraktärer och lära känna dem, lida med dem, gråta och skratta med dem. Vi lever små dramaturgiska modeller hela tiden, och på så sätt bygger vi hela tiden små besrättelser som senare blir en sammanhängande historia.

Har du hört någon använda uttrycket blod, svett och tårar någon gång?

Medelåldern i Sverige idag är strax över 81. Det betyder att varje människa lever i ungefär 30.000 dagar. Tänk dig nu att varje dag har sina egna beslut, dilemman, funderingar, problem, lösningar och konflikter. Och det är inte bara en gång om dagen, utan det pågår hela tiden. Ju mer aktiviteter och människor vi har i vår vardag, desto mer av dramaturgi blir det. Varje dag bygger du på en liten del av din historia. Varje beslut du tar är en process som går att passa in i den klassiska dramaturgiska modellen.

Storytelling som marknadsföring

Låt oss titta närmare på hur den faktiska modellen går att passa ihop med vårt vardagliga liv.

1. Inledningen. Det här är en glimt av vad som väntar. Det här är målbilderna och värdegrunderna som kommer att fungera som mall för alla dina beslut.
2. Presentationen. Här presenteras konflikt och karaktärer. Det här det första stadiet av självrannsakan och de tankar och känslor som du står inför. Du rannsakar dina resurser, målbilder ställs eventuellt mot värdegrunder, du tvivlar och kanske skräms du av tanken på vad du kommer att behöva göra.
3. Fördjupningen. En djupare presentation av karaktärer. Du vet vad du känner och tänker. Du vet vad du har, och du vet vad du behöver göra för att få det du vill ha. Är du redo? Är målet starkare än dina tvivel?
4. Accelerationen. Berättelsen tar fart. Det är nu det är dags att ta det första steget.
5. Klimax. Det avgörande ögonblicket. Huvudkaraktärens ultimata prövning. Det är nu du står på vägskälet. Du har redan börjat resan, så vad gör du? Hoppar eller vänder tillbaka?
6. Slutresultatet. Berättelsen trappas ner och känslorna flödar. Du tog steget. Du klarade prövningen. Snyggt jobbat!
7. Knutpunkten. Berättelsen knyts ihop med ett större budskap. Det är nu du ska se till att njuta av det faktum att du vågade. Livets framgångar måste firas, hur stora eller små dem än är.

Det här konceptet kan appliceras på varje litet steg vi tar på livets resa, och för oss som driver företag blir det extra tydligt. För oss finns det ingenting som heter status quo. Det svänger fram och tillbaka hela tiden och gör att ingen dag blir den andra lik. Så när du hör någon skoja om att livet inte är som på film så kan du säga att det faktiskt inte är så stor skillnad. Livet går i cykler, känslor flödar och det händer saker omkring oss som vi inte alltid har full kontroll över.

Du har kontroll

Kom närmare så ska jag tala om en sak. Du har mer kontroll än du tror. Nu vet du att livet består av ett stort antal dramaturgiska skeenden som var för sig är en byggsten till det som kommer att bli din berättelse. Genom att se varje ögonblick i livet som en del av den stora berättelsen om ditt liv så kommer du steg för steg bygga upp den historia som en dag kommer att bli din. Du lever dramaturgi varje dag, för att du tar en massa beslut varje dag, och ju mer du investerar i förädlingen av din historia desto starkare blir den.

30.000 dagar. Hundratals dramaturgiska ögonblick varje dag. Hundratals möjligheter varje dag att bygga upp din egen berättelse. Ser du vart jag är på väg? Ser du hur mycket kontroll du faktiskt har? Livet är inte bara en serie händelser som måste genomlidas – det är en serie resultat av alla beslut du tar på vägen dit. Ta kontroll över din berättelse och börja bygga den åt ditt håll.

När jag njuter av livets efterrätt på ålderns höst, då vill jag uppskatta det jag har för att jag byggde någonting äkta som kom från hjärtat.

Frågeställning:
Var skulle du vilja vara när du skriver din självbiografi, och vad skulle den innehålla?

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.