Studier visar att regelbundna pauser från skärmar är positivt för vårt fokus, något som Popular Science skrivit om. Det spelar ingen roll om det handlar om arbete eller datorspel, vi presterar bättre och ökar vårt fokus när vi pausar ofta. I grund och botten handlar smarta pauser om tidseffektivisering.


Planera in pauserna

När du har fokus på ditt arbete är det lätt att glömma bort att ta en paus. Tiden går fort när man har roligt. Eller gör något viktigt. Ett sätt att prioritera pauserna är att planera in dem. Använder du dig av en kalender så planera in dem där. Pauser är viktigt för hjärnan så tänk på pauserna som lika viktiga som dina möten.

Ett sätt att få dem att bli av är att göra dem till en rutin: varje förmiddag klockan 10 tar du en kaffepaus, en promenad eller något annat som ger dig en paus från arbetet. Har du kollegor kan ni komma överens om att ta gemensamma pauser för att på så sätt uppmuntra varandra.

Pomodorotekniken

Pomodoro är italienska för tomat och namnet på tekniken kommer från de tomatformade äggklockorna som du kanske känner till. Tekniken går till såhär: bestäm en uppgift du ska jobba med och ställ sedan klockan på 25 minuter. Under de 25 minuterna ska du jobba oavbrutet med din arbetsuppgift. När klockan ringer ska du ta en paus på fem minuter. Efter fyra cykler ska du ta en större paus på en halvtimme. 

Tekniken är bra för dig som har lätt för att bli distraherad av småsaker eller kanske har en tendens att kolla på jobbmejlen eller sociala medier istället för att fokusera helhjärtat på en arbetsuppgift. Givetvis kan du istället använda en app eller mobilklocka istället för att ställa en faktisk äggklocka.

Appar

För dig som har extra svårt för att verkställa pauser finns det appar som kan hjälpa dig på traven. Det finns många typer av pausappar att välja på, som Pausit som har pausgympa eller Chrome-tillägget Break Timer som ploppar upp som en helskärmsbild. För den som är notoriskt pausnegligerad kan du installera Stretchly som har ett ”strict mode” som låser datorn under pausen utan möjlighet att klicka bort popupen under tiden.

Mer om pauser på jobbet:

Mer aktivitet och mindre smärta vid hemmajobbet - specialtips från fysioterapeuten

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.