Livet som egenföretagare är som en spännande och givande resa, som både utmanar och prövar, och som i slutändan lämnar oss mer ödmjuka och starka. En av många utmaningar vi stöter på ligger kring de mål vi sätter upp för oss själva och hur ofta dessa hamnar i konflikt med våra inre behov och önskningar. Jag vill uppmana dig att stanna upp en sekund och överväga denna fråga: Konkurrerar ditt företag med ditt privata liv?

Som egenföretagare blir veckorna ofta fullbokade med aktiviteter. Vi sätter nya projekt i rullning, samtidigt som vi breddar vår kompetens och utökar vår kapacitet att kunna hjälpa fler, och vi lägger upp nya marknadsföringsstrategier för att få ut ordet om vårt arbete. Även när alla dessa aktiviteter inom företaget flyter på naturligt och ger oss en känsla av mening och syfte så är det fortfarande mycket att hålla i. 

Många upplever en inre konflikt mellan konstant arbete och det liv vi anser vara nödvändigt för att uppfylla våra privata mål och drömmar. Om vi lägger upp det så här: vid varje given tidpunkt har vi 100 % att ge och om vårt arbete tar upp 90 % av vår kapacitet så får alla övriga livskategorier (våra relationer, egenvård, kreativ utforskning, näring, hälsa, spirituell utveckling m.fl.) dela på de resterande 10 % av vår tid och energi. Det är i mångt och mycket vårt företag som skapar och upprätthåller hela vår livsstil men om vi bara ger 10 % till de resterande delarna av vårt liv, vad är då syftet? 

Förlegade strategier

De flesta av oss företagare lever och arbetar utifrån föråldrade normer och föreställningar kring hur vi bör leda och driva företag. Det är dessa som säger att du måste driva på och göra som alla andra, följa den väg som andra skapat. Det är dessa som säger att du måste arbeta hårt och ständigt, pusha dig själv, offra din sömn och strunta i hälsan. Det är dessa som säger om du inte är överbelastad och utmattad har du inte arbetat tillräckligt hårt för att nå dina mål, och därför har du inte gjort dig förtjänt av din framgång. 

Detta sätt att leva leder ofta in på en väg som kantas av självtvivel, rädsla och känsla av att inte räcka till. Det föder tron att om du inte tjänar tillräckligt bra i ditt företag så har du inte lärt dig "hemligheten", eller så gör du det fel. Om du inte gör det bättre än alla andra så kommer du falla bakom och blir irrelevant. Det räcker aldrig till. Du räcker aldrig till. I min erfarenhet stämmer inte något av detta. Jag tror inte att detta är sanning. Det finns bättre, och smartare sätt att nå framgång, både här och nu, och i framtiden. Följ med;

Lämna “När-Då-Cykeln” 

Många av mina klienter har fastnat i cykeln när…(någonting sker/förändras), då...(uppstår lycka/fulländlighet/allt blir möjligt). Den här tron att någonting måste förändras innan vi kan bli lyckliga är en missuppfattning som är gemensam för människosläktet. För många egenföretagare innebär den att de sliter ut sig själva i tron på att det i slutändan kommer vara värt det. Jag får ofta höra saker som “när jag lyckats då kommer jag dra mig tillbaka och bosätta mig i ett varmt land” eller “när jag blivit miljonär då ska jag göra allt det jag inte kan göra idag”. Den här kollektiva illusionen att någonting måste ske innan vi kan få det vi vill sätter käppar i hjulet för vår lycka här och nu. 

Paradoxen är att när vi väl fått det vi trodde vi ville ha så räcker det oftast inte till. Detta beror på vår förmåga att övervärdera det vi tror ska leda till lycka. Vi gör ofta helt inkorrekta prognoser på vad som ska göra oss lyckliga på grund av att vi felaktigt förknippar lycka med kortvariga och ytliga belöningar. Alla som någonsin plockat upp en självhjälpsbok vet att det är resan till målet och inte målet i sig som betyder något. Ändå tror vi alltid att vi själva är undantaget till regeln. Vi tror att vår resa är annorlunda, för när vi nått “framgång” då kommer alla problem magiskt försvinna och vi kommer leva livets glada dagar resterande av livet. Detta är en falsk illusion som majoriteten av människor lever i. Det är inte förrän vi lär oss att balansera våra liv och att leva i linje med våra värderingar och syfte som sann framgång kan ges plats för.

Klargör Ditt Varför

Detta leder oss in på den andra punkten: ditt syfte, alltså ditt större underliggande varför. Vi är många som aldrig tar oss tiden att verkligen lyfta vårt varför till ytan men vikten av att göra det kan inte understrykas nog. Alltför ofta håller vi oss ute på vårt ytskikt och när vi styr utifrån detta yttre lager blir vårt arbete mindre meningsfullt. Tar vi oss däremot tiden att leva utifrån vårt djupgående varför blir det lättare att lyckas för då har vi kraften (motivationen + uthålligheten) att ständigt ta oss vidare och nå nästa mål. 

Ditt varför är alltså någonting som går in på djupet och har ingenting med pengar eller materiella ting att göra. Det är ett varför som ger dig mening. När du börjar leva utifrån ditt syfte och när de mål du sätter upp ligger i linje med dina värderingar kommer den framgång du når ge verklig mening och långtgående lycka. 

Så min fråga till dig som för närvarande driver ett företag: Varför? Vad vill du känna eller uppleva som ett resultat av din framgång? När du fått ett svar, gå djupare, varför är det viktigt? När du väl vet det svaret gå ännu ett steg djupare. Varför är det viktigt? Varför vill du känna/uppleva detta? Fortsätt att fråga dig själv varför det är viktigt tills du kommer in till den verkliga kärnan. 

Njut Mer Här och Nu

Det finns ingen anledning att vänta på att leva ett rikligt och uppfyllande liv. Det finns ingenting du behöver “göra” för att förtjäna det. Du behöver inte bli smartare, snyggare eller rikare för att kunna njuta av livet. Du är bra som du är. Just nu. Istället för att söka efter lyckan utanför dig själv, vad händer om du istället bjuder in och kultiverar dessa upplevelser just nu, oavsett vilka de nuvarande omständigheterna än kan vara? 

Om vi tänker efter så tillbringar vi större delen av tiden på resan - varför inte göra vårt bästa att försöka göra den så rolig, riklig och njutningsfull som vi kan? Det som krävs för att vi ska känna oss riktigt fria och uppfyllda är att vi ständigt checkar in med oss själva och utvärderar vart vi står. Det var först när jag ändrade mitt sätt att leva och leda, som kvaliteten förändrades på alla livets plan till att bli rikare, djupare, roligare och i större kontakt med mig själv. Att kunna vara till tjänst till fler, att leva precis som jag själv vill, att kunna resa världen runt och bo på mina drömplatser, att inte arbeta för hårt och faktiskt ha energi att göra saker som jag tycker om och ha en kärleksfull relation med min drömman. Att "bli framgångsrik" skulle inte kunna förbättra något av detta. 

Så jag bjuder in dig att checka in med dig själv. Hur vill du leva? Tar du dig tid för det som är viktigt? Hur kan du finna fler sätt att njuta mer i vardagen? Ett tips är att hitta dagliga påminnelser som leder dig tillbaka till ditt önskvärda sinnestillstånd. I mitt fall har jag Tuss, grannens kattunge (på bild), som råkar vara den största livsnjutare jag vet. Hon kommer och hänger med mig på mitt hemmakontor och inspirerar mig att njuta mer av livet varje dag. 


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.