Annika Telléus, aktuell med boken ”Konsten att lyssna”, ger sina bästa tips på hur vi kan hålla ihop nu när vi ställs inför nya utmaningar när fler än någonsin arbetar på distans.
Turas om att prata och lyssna
När möten blir digitala blir det ännu viktigare att prata om hur ni ska göra för att turas om att prata och lyssna. I en mindre grupp där man kan se alla deltagare kan det fungera med ansiktsuttryck och gester för att visa vad man tycker eller att man vill prata. Enas om hur ni kan göra för att turas om i större grupper. Se till att alla har möjlighet att komma till tals och att inte en person lägger beslag på allt utrymme. I veckan deltog jag i ett möte där vi under kort tid skulle turas om att prata. En man inledde med att säga ”Jag pratar väldigt mycket så jag börjar. Jag ska fatta mig kort.” Påståendet visade på en viss självinsikt. Däremot var hans tidsuppfattning inte så bra. När tiden var ute hade ingen av oss andra kommit till tals. Det är viktigt att alla får komma till tals och att inte några få lägger beslag på allt utrymme.
Var sociala
Se till att inte bara boka in arbetsmöten utan avsätt även tid för att vara sociala. Fika tillsammans. Småprata. Gör incheckningar varje morgon för att säkerställa att alla har det bra. I veckan som gått har jag på olika håll hört att man bytt ut uttrycket ”social distans” mot ”fysisk distans”. Utnyttja tekniken för att minska avstånd. Det fungerar bra att vara förtrolig på distans. Min syster och jag står varandra väldigt nära och vår kontakt sker för det mesta på telefon. När hon går ut med sin hund passar jag på att ta en promenad och följa med på telefon.
Olika förutsättningar
Vi har olika förutsättningar för att lyckas bra med att jobba hemifrån. Vi har olika stora hem. Några bor själva, andra har stora familjer som samsas. Vissa trivs med att vara själva och andra har svårare att vara avskilda från sina arbetskompisar. Se till att ha rutiner, en arbetsdag som börjar och slutar och ta raster. Undvik långa möten. Fråga varandra om möjliga lösningar på olika utmaningar.
Ta bort det som stör
Fall inte för frestelsen att göra andra saker parallellt bara för att mötet är digitalt. Svara exempelvis inte på mejl när du är i ett möte. Var här och nu. Fundera på om ni behöver chattfunktionen under mötet om den kan stängas av eller om det räcker att deltagarna kan chatta med mötesledaren för att undvika att uppmärksamheten går åt olika håll.
Vi hör olika saker
Två personer som deltar i samma möte kan gå därifrån med varsin bild av vad som sagts. Vi har en tendens att höra det som stämmer med det vi redan vet oavsett om vi möts fysiskt eller digitalt. Försök att inte vara så fast i din egen övertygelse att du inte kan lyssna öppet på det som sägs. Ge utrymme för att lyfta fram andra tolkningar av det som sagts. Det handlar inte om vem som har rätt och vem som har fel. Vi hör olika saker och det kan hjälpa oss att öka förståelsen. Mötesledaren kan i slutet av mötet sammanfatta vad ni kommit överens om för att säkerställa att alla delar den gemensamma bilden.
Fundera på vem du vill vara
Vad krävs i den situation som råder för att du ska bli en så bra version av dig själv som möjligt? Vem vill du vara? Försöker du se det som är bra? Kan du hjälpa andra att se det som fungerar? Och tänk på: Det är inte bara virus som smittar, det gör våra känslor också. Även på distans.