Så med ett batteri av bra intervjufrågor att ställa, tillsammans med ett par extra vassa frågor kan du spara tid, pengar och huvudvärk.

Här kan du inspireras av några kända företagsledare och personalchefer:

Michelle Peluso

Michelle Peluso på Apple store i Soho, New York 2014

Michelle Peluso, VD för Gilt Groupe blev intervjuad i New York Times. Frågan hon ställer sig är: har kandidaten uthållighet och en personlighet att kunna påverka organisationen?

Hennes fråga blir ofta:

"Ge mig tre adjektiv som beskriver dig bäst."

Hennes följdfråga under intervjun blir vanligvis: "De som inte kommer överens med dig, vilka tre ord skulle de använda?"

Relaterat: 8 steg för en lyckad rekrytering

 

Larry Ellison

Larry Ellison VD för Oracle

Larry Ellison VD för Oracle coachade sina rekryterare att ställa denna fråga:

"Är du den smartaste personer du känner till?"

Om de svarade ”ja”, fick de jobbet. Om de svarade "nej", fick personen namnge vem de ansåg var den smartaste personen de kände. Rekryteraren skulle sedan försöka att anställa den personen istället.

Kanske inte den bästa frågan att ha med vid varje rekrytering då ryktet gick att det fanns många arroganta människor på Oracle som hade lite för mycket tro på sig själva. Så kanske ska den mer ses som "speciell fråga", från en "speciell typ av ledare".

 

Jenny Ming

Jenny Ming, VD Charlotte Russe

"Berätta om dina misslyckanden."

"Ett bra svar på denna fråga visar att den sökande är inte rädd för att ta risker samt att denne kommer att erkänna när saker går fel", säger Jenny Ming, VD för klädbutiken Charlotte Russe till New York Times. "Svaret behöver inte handla om karriär, det kan vara livslärdomar vilket jag tycker är ganska talande.", tillägger hon.

 

Richard Branson

Richard Branson intervjuad

Den karismatiske megaentreprenören och miljardären Richard Branson förklarar i sin bok "The Virgin way" att han inte gillar traditionella anställningsintervjuer. "Ett bra CV är viktigt men om du ska anställa någon efter vad de berättar om sig själva på papper, så behöver du inte kasta bort tid på en intervju."

Hans favoritintervjufråga är:

"Vad fick du inte chansen att lägga till på ditt cv?"

 

Kat Cole

Kat Cole

"Vad skulle den närmaste personen i ditt liv svara om jag frågade: Vilken egenskap gillar personen allra bäst hos dig och vilken sak är det som driver dem galna?"

Kat Cole är koncernchef på FOCUS Brands och berättar i en intervju med New York Times att innan hon ställer frågor, så gillar hon att se hur kandidater interagera med andra människor i väntrummet.

 

Tony Hsieh

Tony Hsieh VD på Zappos

"På en skala från 1-10, hur konstig är du?"

Tony är VD på Zappos som säljer skor och kläder online.

Se även: Tips för att anställa för första gången

 

Elon Musk

Elon Musk grundare av bla Tesla

"Du står på jordens yta. Du går en mil söder, en mil väster, och en mil norrut. Du hamnar exakt där du startade. Var är du?"

Detta är en lurig fråga som entreprenören bakom Paypal och Tesla gillar. Det förklarar han i biografin "Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future."

Det finns flera korrekta svar, och ett är Nordpolen.

Här är gåtan och svaret på den:

 

Peter Thiel

Peter Thiel, medgrundare av PayPal

PayPal grundaren letar efter personer som inte är rädda för att uttrycka sin åsikt, skriver Business Insider. För att göra detta ger han alltid jobbsökande och grundare av företag som söker kapital denna fråga:

"Berätta något som är sant, som nästan ingen håller med dig om."

I en tidigare intervju med Forbes förklarade Peter att anledningen till att han älskar denna fråga är att "Den är som ett slags test för orginellt tänkande och i viss mån testar den ens mod att tala i en svår situation."

 

Drew Houston

Drew Houston, grundare av Dropbox

Drew Houston, miljardär och grundare av Dropbox, berättade för New York Times om några av de intervjufrågor han alltid ställer för att skilja de bra från de bästa:

1. Vem är bäst i världen på det du gör?

2. Vad får du dina influenser från?

3. Vad har du lärt dig under det senaste året?

4. Om du kunde satt dig ner med dig själv för 10 år sedan, vilket råd skulle du ge till ditt yngre jag?

 

Lori Goler

Lori Goler Facebook

Miranda Kalinowski är global chef för personalrekrytering på Facebook och tillsammans med sin kollega Lori Goler ställer de alltid denna fråga:

"Under din allra bästa dag på jobbet - den dag du kommer hem och tycker att du har världens bästa jobb - vad gjorde du den dagen?"

Lycka till med nästa rekrytering!

Mer om HR och personal kan du läsa här.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.