En finansmarknadsminister som attackerar de företag som håller Sverige levande är absurt, menar Tiger Landén och Albin Togerö, båda ordförande i MUF.

Få företag klarar sig nästan helt utan intäkter. Trots detta menar Per Bolund i Dagens industri (16 april 2020) att företag borde ha en buffert för att klara av ett totalt bortfall av intäkter. Sverige är ett av de länderna med absolut högst skattetryck i hela världen. Att småföretag i dag inte har utrymme att lägga undan pengar i buffert för ekonomisk kollaps, utan i stället måste skatta bort dessa pengar, är helt orimligt.

Det finns få länder där det är så dyrt att ha anställda som i Sverige. Utöver de sociala avgifterna så har den allmänna löneavgiften, en dold skatt, bara stigit. De kostnaderna försvårar inte bara för företag att anställa fler, utan också att behålla anställda i kriser som den vi just nu genomgår. I Sverige skapas fyra av fem jobb i små eller medelstora företag - hos din lokala bistro, frisör eller butik. Många av dessa företag är glada ifall de kan ta ut någon vinst överhuvudtaget, och det är väldigt få av dessa företag som har en kapacitet att ha en buffert för ett totalt intäktsbortfall.

Med det sagt så ska självklart marknaden få klara sig själv i största möjliga mån, under vanliga sammanhang kan svaga företag slås ut eller bli uppköpta. Men vad som sker nu styrs inte av marknadsekonomin utan de drastiska intäktsbortfallen är en direkt konsekvens av politikernas beslut att införa restriktioner. Att den ansvariga ministern i ett sådant läge väljer att kritisera företag är oacceptabelt.

Idag behöver Sveriges företag stöd, stöd av politiken såväl som allmänheten. Staten kan behöva skjuta till pengar och vi konsumenter måste stötta våra lokala företagare mer än någonsin. Det borde Bolund ta med sig, snarare än att kritisera hur väl företagen var förberedda för detta.

En finansmarknadsminister som attackerar de företag som håller Sverige levande är absurt, inte minst i tider som dessa när företagen har det svårare än någonsin för att hålla igång. Det är hög tid för regeringen att byta attityd och sträcka ut handen till såväl företagare som företagarnas representanter.

Tiger Landén Ordförande MUF Värmdö

Albin Togerö Ordförande MUF Järfälla

Detta inlägg är skribenternas egna åsikter. Vill du skriva en insändare, debattartikel eller skicka in en replik kan du göra det här.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.