Starship, som nu är i omloppsbana, kommer att göra en landning i Indiska oceanen senare idag och kommer inte att plockas upp.

Starship och dess Super Heavy-booster — fylld med 4,5 miljoner kilo drivmedel — sköts upp enligt schema kl. 08:25 ET (07:25 CT/12:25 GMT) från SpaceX-anläggningen i Boca Chica, Texas, nära den mexikanska gränsen.

Fyra minuter in i flygningen ropade ingenjörer "go for booster catch". När Super Heavy-booster återvände hördes en sonisk boom över regionen — ett åskliknande ljud när ett fordon färdas snabbare än ljudets hastighet. Sex minuter och 49 sekunder efter uppskjutningen återvände Super Heavy till uppskjutningstornet och, med precisionsstyrning, placerades den försiktigt i "chopsticks-armarna" — kallad "Mechazilla" av SpaceX.

Starship har sex Raptor-motorer medan Super Heavy-booster har 33 Raptor-motorer, kapabla att lyfta över 200 ton till omloppsbana.

"De huvudsakliga testmålen är att för första gången försöka att återvända till uppskjutningsplatsen och fånga Super Heavy-booster samt en ny Starship-återinträdes- och landningsbränning, med målet att träffa rätt mål för nedsänkning av Starship i Indiska oceanen", uttalade SpaceX på X.

"Genom att fortsätta pressa vår hårdvara i en flygmiljö, och göra det så säkert och frekvent som möjligt, kommer vi snabbt att ta Starship i drift och revolutionera mänsklighetens förmåga att nå rymden."

Starship sköts upp med en ny värmesköld, som har 18 000 keramiska plattor och kan motstå temperaturer på upp till 1 400 grader Celsius.

Förutom Super Heavy-booster, förväntades ingen hårdvara att återvinnas efter uppdraget. SpaceX har hittills landat 352 boosters efter uppskjutningar av sina Falcon 9- och Falcon Heavy-raketer.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.