Nya siffror från Tullverket avslöjar att antalet paket från Kina till Sverige nått rekordnivåer, samtidigt som svensk handel tappar mark till kinesiska lågprisjättar som Shein och Temu. Svensk handel uppskattar att den svenska julhandeln förlorat omkring 20 procent av omsättningen till dessa aktörer, och nu höjs röster för rättvisare konkurrensvillkor.

– Det här är lite som ett maratonlopp där alla måste följa reglerna utom kineserna som får använda cykel, säger Martin Kits, chef för näringspolitik och opinionsbildning på Svensk handel till TV4.

6 miljoner paket bara i december

Enligt Tullverkets beräkningar kan så många som sex miljoner paket från Kina ha levererats till Sverige under december månad, en dramatisk ökning på mellan 100 och 200 procent de senaste åren.

– Det är ett stort flöde och det har ökat dramatiskt, säger Stefan Björkencrona, sakkunnig vid Tullverket i en kommentar till till TV4.

Det är dramatiskt och systemhotande eftersom det är en osund konkurrens menar han.

Låga priser, låga krav

Temu och Shein kan erbjuda extremt låga priser eftersom de endast fungerar som förmedlare av privatimport, vilket innebär att konsumenten själv ansvarar för produktens säkerhet. Svenska och europeiska företag däremot måste leva upp till EU:s strikta regelverk, som bland annat rör kemikalieinnehåll och hållbarhet.

Dåliga arbetsförhållande hos de kinesiska fabrikerna har också varit en del av kritiken.

Temu slår ifrån sig anklagelserna.

– Många handlare på Temu är välrenommerade tillverkare med avancerade produktionsanläggningar. De levererar till välkända varumärken och återförsäljare som Amazon, och Walmart. Dessa tillverkare följer strikta branschstandarder och har en erkänt hög kvalitet i sin produktion, meddelar Temu till Företagande via deras svenska PR-byrå och tillägger:

– Anklagelser om att Temus låga priser skulle bero på exploatering av arbetare har ingen som helst grund. Vi uppmanar till en närmare granskning av vår affärsmodell, eftersom den huvudsakligen helt enkelt bygger på att ta bort onödiga kostnader.

Hopp om ny EU-lagstiftning

Benjamin Dousa, handelsminister, delar bilden av att förändringar krävs och hoppas på en skärpning av EU:s regelverk för att skapa rättvis konkurrens.

– Där jobbar vi nu frenetiskt i EU och i Bryssel för att täppa till de hålen. Så att det ska vara lika säkert att handla i en fysisk butik som digitalt, säger han till TV4.

– Jag tycker att det är orättvist att en svensk leksaksbutik måste betala tull på alla produkter som de importerar och säljer mot svenska konsumenter. Men det behöver då inte kinesiska e-handelsplattformar göra.

Med trycket från både branschorganisationer och politiker hoppas många att regelverket ska skärpas så snart som möjligt. Samtidigt är frågan brådskande – för varje sekund gör en svensk konsument ett köp från någon av lågprisjättarna, och konsekvenserna för den svenska detaljhandeln riskerar att bli långsiktiga.

Eniga: "Stoppa Temu och Shein nu"


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.