Representanthuset röstade med stor majoritet, 360 mot 58, för det uppdaterade förslaget som skulle kunna bli den första lagen i USA:s historia som stänger ner en hel social media-plattform. President Joe Biden har uttryckt sitt stöd för förslaget och avser att underteckna det om det når hans skrivbord.

Texasrepresentanten Michael McCaul, som är författare till lagförslaget, motiverade åtgärden med att den skyddar amerikaner, särskilt barn, från "det onda inflytandet av kinesisk propaganda genom appen TikTok," vilken han beskrev som en "spionballong i amerikanernas telefoner."

Det uppdaterade lagförslaget är en del av ett större utländskt biståndspaket som inkluderar stöd till Ukraina, Israel och Taiwan, initierat av den republikanske talmannen Mike Johnson. Omröstningen följde på uppmaningar från Maria Cantwell, ordförande i senatens handelsutskott, att förlänga avyttringsperioden för att ge potentiella köpare mer tid att slutföra en affär.

TikTok har vid flera tillfällen försäkrat att de inte har delat och inte kommer att dela amerikanska användares data med den kinesiska regeringen. De betonar att TikTok opererar som en oberoende plattform med ledning i Singapore, USA och Irland. Trots detta har plattformen uttryckt missnöje med lagförslaget och dess potentiella effekter på den amerikanska ekonomin, och hävdar att förslaget kränker yttrandefriheten för 170 miljoner amerikaner.

Kritik mot lagförslaget har även kommit från andra håll, inklusive från Signal, en krypterad meddelandetjänst, vars president påpekade att argumenten för datasekretess även kunde appliceras på andra sociala medieplattformar. Meredith Whittaker, en profil inom teknikindustrin, har också uttryckt stark kritik mot vad hon ser som ett missbruk av övervakningsbefogenheter i USA.

Om förslaget passerar i senaten och blir lag, markerar det en dramatisk förändring i hur USA hanterar frågor relaterade till datasekretess och utländskt inflytande genom sociala medier.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.