– För många gäller den 12 september, liksom i fjol. Men nytt för i år är att inte bara den som ska få tillbaka pengar, utan även personer med kvarskatt kan få sitt slutskattebesked redan i april, om deklarationen godkänns digitalt utan ändringar eller tillägg före den 4 april. Då blir sista betalningsdag den 12 juli istället. Orsaken till förändringen är att de som får kvarskatt och de som får skatt tillbaka ska behandlas lika, säger Emelie Köhn, sektionschef på Skatteverket.
En vanlig orsak till kvarskatt är att en person får lön eller pension från flera utbetalare. Det beror på att bara huvudutbetalaren drar av skatt efter skattetabellen. Övriga drar 30 procent.
– För att undvika kvarskatt går det att be en utbetalare dra mer i skatt eller att ansöka om jämkning hos oss på Skatteverket. På vår webbplats finns hjälp för att räkna ut vilken skatt som ska betalas, säger Jan Janowski, samordnare på Skatteverket.
Andra skäl till kvarskatt kan vara fastighetsavgift som inte vägs upp av ränteavdrag. Den som har sålt bostad eller värdepapper med vinst får också normalt kvarskatt liksom den som har inkomster av uthyrning.
Fakta om kvarskatt och skattekontot:
Den som räknar med att få kvarskatt på mer än 30 000 kronor kan undvika kostnadsränta på följande sätt:
- Betala in den del av beloppet som överstiger 30 000 kronor så att betalningen är bokförd på ditt skattekonto senast 12 februari.
- Betala in resterande belopp så att det är bokfört på ditt skattekonto senast 3 maj.
- En betalning med Swish bokförs på skattekontot samma dag som du gör betalningen. En betalning till bankgiro bokförs tidigast följande bankdag.