Efter två år av stadiga ökningar visar nya siffror från kreditupplysningsföretaget Syna att antalet konkurser i Sverige minskade i augusti för första gången sedan juli 2022. Minskningen är dock marginell, med en nedgång på 3 procent jämfört med samma månad förra året. Totalt gick 496 företag i konkurs under augusti, jämfört med 513 i augusti 2022.

Karl Stjerna, VD för Syna, beskriver utvecklingen som oväntad och svår att förklara med tanke på Sveriges pågående lågkonjunktur och höga ränteläge. "Det är naturligtvis mycket glädjande, även om minskningen inte är särskilt stor," säger Stjerna. Han varnar dock för att dra långtgående slutsatser baserat på en månads siffror och påminner om att konkurserna ofta ökar under hösten.

Enligt Stjerna är bygg- och anläggningsbranschen samt restaurangsektorn särskilt utsatta, och många företag inom handeln, inklusive e-handeln, kämpar för sin överlevnad. Trots den övergripande nedgången ökade konkurserna i Västra Götalands län med 8 procent, medan de minskade i Stockholms län med 3 procent och i Skåne med 15 procent.

Stjerna betonar att hushållen fortfarande håller hårt i sina pengar och att både antalet varsel och arbetslösheten fortsätter att öka, vilket skapar fortsatt osäkerhet för näringslivet framöver.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.