10–15 september anordnas en av världens största tävlingar, Yrkes-VM. Sverige är i år med för 14:e gången och tävlingen arrangeras den här gången i Lyon, Frankrike där 1400 tävlanden från 72 länder kommer delta.

I helgen möttes Yrkeslandslaget 2024 för första gången och träningen inför världsmästerskapet är i full gång. De allra flesta i truppen är nya i Yrkeslandslaget, men några av dem har representerat Sverige i tidigare europamästerskap.

– Jag tror att Sverige har goda medaljchanser under Yrkes-VM. Under den här träningshelgen är det tydligt att våra tävlanden är riktigt taggade och de har redan hunnit bli ett sammansvetsat lag. Det finns en stark vilja att prestera väl, även om vi vet att det kommer bli ett tufft motstånd, säger Patrik Svensson, tävlingsansvarig på WorldSkills Sweden.

Det är första gången Yrkes-VM anordnas som vanligt sedan 2019 i Kazan. På grund av pandemin arrangerades Yrkes-VM 2022 inte på en och samma plats, utan den ägde rum över hela världen i stället. Tävlingen gick då under namnet WorldSkills Competition 2022 Special Edition.

– Intresset för Yrkes-VM är stort i år. Vi har ett större antal yrken och fler deltagande länder än i Kazan 2019. Nytt för i år är att nästan alla tävlingsuppgifter är utvecklade av externa aktörer, vilket kommer göra tävlingen ännu jämnare, säger Patrik Svensson.

Om Yrkes-VM:

Yrkes-VM har arrangerats sedan 1950 och är en av världens största tävlingar alla kategorier. Sverige har deltagit i de internationella tävlingarna sedan 1995 och tagit 83 medaljer i världs- och europamästerskap. Mästerskapen är ett sätt att lyfta fram vikten av yrkesutbildning och yrkesskicklighet samt bidra till internationella samarbeten. Deltagarna i tävlingen måste vara 22 år eller yngre. Vissa yrken med längre utbildningstid har en åldersgräns på 25 år.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.