Svenskt näringsliv har tidigare släppt rapporter med missvisande siffror om vindkraftens förträfflighet samtidigt som delar av ledningen gått vidare till ett av de "bidragskapitalistiska företag som kräver kraftig vindkraftsutbyggnad till sitt stålverk", skrev Jan Blomgren i krönika i Epoch Times i höstas.
Debatten om Europas konkurrenskraft har intensifierats, och vissa anser att kontinenten tappar mark gentemot USA och Kina. Gröna elpriser är dubbelt så höga som i USA och Kina och de ständigt tillkommande EU-reglerna, som inte sällan handlar om klimatet, är ett stort hinder. Det har lett till krav på att EU-kommissionen ska mildra de hårdare miljökraven, exempelvis genom att ge fordonsindustrin mer tid att ställa om. Andra röster anser att svenska regeringen bör skrota den gröna industripolitiken.
Jacke vidhåller också vikten av hållbarhet i ett bredare perspektiv, inklusive "mångfald". Om utvecklingen i USA, där techjättar och politiker som Donald Trump vill tona ned så kallade "woke-frågor", säger han:
"Jag har stor tilltro till att en absolut majoritet av näringslivet ser mångfald och jämställdhet som både självklarheter och konkurrensfördelar."
Jacke ser i dagsläget inga tecken på att den amerikanska anti-woke-agendan fått fäste i Sverige eller Europa. "Jag noterar inte de krafterna här", konstaterar han.
Kanske får han en chans att omvärdera situationen då alltfler ifrågasätter om det är viktigt att räkna kön, sexuell läggning och hudfärg i en organisation. Kanske är kompetens en viktigare faktor, men det säger kanske mer om svenskt näringsliv än om något annat.