Allt färre svenskar har skulder som hamnar hos Kronofogden, men de skulder som hamnar där blir allt större. Skulderna ökar allra mest bland kvinnor, dock är det fortfarande män som står för den största delen av skuldberget.

Informationstjänsten Ratsit har kartlagt hur svenskarnas skulder utvecklats de senaste fem åren. Helt färska siffror för 2019 visar att skuldberget nått rekordhöga siffror. Det är den största totala skulden hos Kronofogden på åtminstone fem år. Samtidigt har antalet personer i Sverige med skulder hos Kronofogden varit det lägsta inom samma tidsperiod.

- Det verkar som att det är ett tuffare klimat för skuldsatta idag än för fem år sedan. Det är ju bra att det inte är lika många som är skuldsatta idag, men det är en oroande utveckling att det går sämre för de skuldsatta än vad det gjort tidigare, säger Anders Johansson, VD på Ratsit.

Det totala skuldberget hos Kronofogden uppgår idag till hela 71 miljarder kronor. Det är en ökning med drygt fyra miljarder kronor på knappt fem år. Antalet skuldsatta har på samma period minskat med 35 000 personer, från drygt 360 000 personer i 2014 till drygt 325 000 personer idag. Den genomsnittlige skulden hos en skuldsatt person har alltså ökat från under 190 000 kronor i 2014, till över 220 000 kronor i 2019, en ökning på cirka 16 %.

Störst ökning av skulder hos kvinnor

Kvinnors skulder står för den största ökningen av skuldberget. Av den totala ökningen på fyra miljarder kronor står kvinnors ökade skulder för hela tre miljarder kronor. Män står däremot fortfarande för lejonparten av skuldberget, eller två tredjedelar av totalen. I snitt har män nästan 100 000 kronor mer i skuld än kvinnor. Ökningen är dock större hos kvinnor - i snitt har den ökat med över 30 %, medan mäns skulder endast ökat med drygt 15 %.

- Det ser ut som att kvinnors privatekonomi har tagit en vändning till det sämre under de senaste fem åren. I alla fall för de kvinnor som har skulder. Trots det är det fortfarande männen som står för de absolut flesta och största skulderna, säger Anders Johansson, VD på Ratsit.

Skulderna ökar i nästan hela landet

Trenden med ökade skulder syns i praktiskt taget hela landet. Skulderna har ökat i alla Sveriges län utom Stockholms och Jämtlands län. Ser man på kommunnivå ser vi ökade skulder i tre fjärdedelar av alla Sveriges kommuner. De kommuner där skulderna ökat allra mest är mindre kommuner på landsbygden.

Läs hela kartläggningen av svenskarnas skulder, samt se data på läns- och kommunnivå här: Färre är skuldsatta idag än för fem år sedan – ändå växer skuldberget.

Se även: Sverige behöver ett nytt sätt att hantera konkurser och företag med likviditetsproblem

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.