• 35 procent av svenskarna som jobbar hemifrån gör det fem dagar i veckan  
  • 65 procent av svenskarna som gjort förändringar i hemmet eller renoverat har spenderat upp till 60 000 kronor på att förbättra sina hemmakontor
  • 19 procent av hemmajobbarna säger att ett hemmakontor är ett måste i ett framtida hem – det rankas högre än hemmagym
  • 22 procent av hemmajobbarna säger att de i framtiden vill arbeta ännu mer hemifrån

Hemarbetet är här för att stanna. Idag arbetar 35 procent av svenskarna hemifrån fem dagar i veckan och 22 procent säger att de i framtiden vill arbeta ännu mer hemifrån. Det visar en ny undersökning från VELUX, som belyser svenskarnas attityder kring hemarbete, vilka utmaningar och behov som finns för att skapa det ultimata hemmakontoret. 

Många går i flyttankar 

Vi spenderar mer tid i våra hem än någonsin förr. VELUX undersökning visar att en av fem (21 procent) hemarbetare har övervägt att flytta till ett nytt hem som bättre möter deras behov för hemmajobb. Lika många har faktiskt flyttat, eller har övervägt att flytta, till ett helt nytt område som passar deras behov för hemarbete bättre. 

Hemmakontoret är ett måste 

Att hemarbete har blivit, och kommer fortsätta vara, det nya normala blir tydligt i VELUX undersökning som visar att nästan en av fem (19 procent) hemmajobbare tycker att ett hemmakontor är ett absolut måste när de letar efter nytt boende. Det rankas högre än ett hemmagym (5 procent) och lekrum (4 procent). För svenskarna är vardagsrummet det mest populära rummet för hemarbete (24 procent), medan vissa har ett dedikerat kontorsrum i sitt hem (21 procent) och andra arbetar mest i köket (14 procent). Nästan hälften av hemarbetarna (44 procent) har optimerat sina hem för att underlätta hemarbete, varav 33 procent av dem har spenderat upp till 24 000 kronor på renovering och 65 procent har spenderat upp till 60 000 kronor. 

Husägare vill ha tillgång till dagsljus när de gör om hemma

Tillgång till dagsljus på hemmakontoret har blivit ett måste för svenskarna, där mer än hälften (56 procent) säger att tillgång till dagsljus är viktigt eller mycket viktigt för dem. Däremot är enbart 47 procent nöjda med dagsljustillgången på deras nuvarande arbetsplats. 

Per Mikael Åkesson, Market Director på VELUX, kommenterar; “Ett ljust och välkomnande hemmakontor är viktigt; däremot vet vi att dåliga arbetsförhållanden, så som brist på dagsljustillgång och störande ljud i hemmet, inte bara påverkar arbetet utan även vårt välmående. Mer än 20 procent av svenskarna som arbetar hemifrån anser att de påverkas negativt av dåliga arbetsförhållanden, vilket helt enkelt innebär att det ofta finns behov av att ändra om i hemmet eller renovera.”

För att förändra och förbättra hemmakontoret har 78 procent av svenskarna köpt nya möbler, 32 procent har målat eller möblerat om, och en del (7 procent) har satt in nya eller bytt ut gamla fönster.

Per Mikael Åkesson fortsätter; “Under hela pandemin har människor både levt och arbetat hemifrån, och i vissa fall får svenskarna inte den bästa tillgången till dagsljus och frisk luft på sina hemmakontor. Även om restriktioner nu lyfter i Sverige så har det aldrig varit viktigare att förbättra tillgången till dagsljus och frisk luft i våra hem för vår mentala och fysiska välmående.”


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.