Enligt Lennart Wallander, trendspanare på kommunikationsbyrån Food & Friends, tyder det ökade intresset för internationella kök på en vilja att experimentera med smaker i mer optimistiska tider. "Det blir extra tydligt när vi ser ett ökat intresse för det koreanska, grekiska och asiatiska köket i stort," förklarar Wallander.
Rapporten understryker också en fortsatt stark trend mot hållbar matlagning. Svenskarna lagar alltmer mat som anses prisvärd, med 65% av respondenterna som håller sig till budgetvänliga smaker och rätter. Samtidigt visar undersökningen att vi kastar mindre mat och återvinner flitigare än tidigare.
Intressant nog avslöjar rapporten även en förändring i smakpreferenser; chili är på nedgång medan smaker som apelsin, mint och peppar ökar i popularitet.
Per Ingman, VD för Smakbox, kommenterar rapportens betydelse: "Faktorer som ekonomi och trender kan snabbt påverka vårt synsätt när det gäller smaker, mat och matlagning. Det är alltid spännande att via Smakrapporten observera och följa förändringar i preferenser år till år."