Under augusti fanns 1 488 555 aktiva .se-domäner, vilket är en ökning med 2,2 procent eller nästan 32 000 nya aktiva .se-domäner jämfört med augusti förra året. Det visar en sammanställning från webbhotellet STRATO, som har analyserat Internetstiftelsens statistik,

– Det är uppmuntrande att se en ökning i antalet registrerade domännamn, särskilt under oroliga ekonomiska tider med en lågkonjunktur väntandes vid dörren. Det visar även på att allt fler tar steget att skapa sina egna hemsidor, förmodligen även med webbutiker, säger Herman Borel, International Business Manager på STRATO och fortsätter:

– Att ha en hemsida med ett valt domännamn skapar en trovärdig närvaro för din verksamhet, oavsett om du driver ett företag, ett hjärteprojekt eller försöker förverkliga en idé. Genom att säkra ditt domännamn säkerställer du dessutom skyddet av ditt varumärke.

En ökning av antalet domännamn kan ha en positiv inverkan på ekonomin, där exempelvis fler företag som etablerar sig online kan öka e-handeln och skapa fler jobb. Men det ökar även tillgängligheten av information och får fler personer och entreprenörer att nå ut till sina kunder och andra, enligt Herman Borel.

Antalet aktiva hemsidor med toppdomänen .se ligger dock fortfarande efter rekordåret 2017. Vid årsskiftet fanns det 1 485 582 aktiva .se-domäner, vilket är 22 procent lägre än 2017 (1 900 890). Men kurvan pekar numera alltså uppåt.

Det är även ett positivt tecken att antalet .se-domäner som avregistrerats har sjunkit. Mellan januari och augusti i år har avregistreringarna minskat med 2582 stycken, motsvarande cirka 15 procent färre. Positivt är även att antalet avregistrerade .se-domäner sjönk med över hälften (54%) under 2022 jämfört med 2019.

Fem värdefulla tips för dig som vill starta en egen hemsida:

1. Definiera ditt syfte och mål: Innan du börjar bygga din webbplats, fundera över syftet med den. Vill du skapa en blogg, en e-handelsplattform, eller en portfolio? Tydligt definierade mål hjälper dig att rikta innehållet och designen på rätt sätt.

2. Välj en passande domän: Ditt domännamn är din webbplatsidentitet på internet. Välj ett domännamn som är enkelt att komma ihåg och relaterat till din webbplats, ämne eller syfte. Undvik långa och komplicerade domännamn.

3. Skapa kvalitativt innehåll: Bra innehåll är nyckeln till att hålla kvar besökare på din webbplats och rankas högt i sökmotorer. Se till att ditt innehåll är informativt, relevant och välskrivet. Använd bilder och multimedia för att göra din hemsida mer engagerande.

4. Integrera med sociala medier: Betrakta din webbplats som ett komplement till din närvaro i sociala medier, snarare än en enkel ersättning. En integrerad och enhetlig profil på både din webbplats och sociala mediekanaler är avgörande för att tilltala dagens kräsna kunder.

5. Glöm inte bort att säkerheten är avgörande när du driver en webbplats. Se till att använda säkra och uppdaterade webbplatser och verktyg. Regelbundna säkerhetskopieringar och starka lösenord är också grundläggande för att skydda din webbplats och dess besökare.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.