Indikatorerna är oerhört långt ifrån ett normalt konjunkturläge
Trots att Stockholmsbarometern ökade från 83,8 till 88,8 procent under det fjärde kvartalet 2023, anses den ekonomiska situationen överlag vara väsentligt mycket sämre än ett historiskt normalläge. Det blir tydligt i relation till det ungefärliga normalläget som ligger på 99-101. Värden under 90 är mycket svagare än normalt.
Senast barometern ökade så mycket under ett kvartal var under andra kvartalet 2021, men då får vi ha i åtanke att det var återhämtningen efter pandemin som låg bakom uppgången.
Handeln vinnare och tillverkningsindustrin i kris
Stockholmsbarometern avläser det ekonomiska läget hos företag och hushåll i Stockholmsområdet fyra gånger per år. För att konjunkturläget ska betraktas som starkt krävs siffror på 101,1-110 och för att nå dit har Sverige förmodligen en lång uppförsbacke att tampas med.
Samtliga branscher förutom tillverkningsindustrin bidrog till det stärkta stämningsläget under de sista månaderna år 2023. Handeln gick allra bäst, följt av hushållen.
Dystert läge, men sänkta räntor och dämpade prisökningar skapar framtidshopp
- Läget är dystert men hushållen vädrar morgonluft och ser allt positivare på sina ekonomiska förutsättningar. Det beror sannolikt på att räntetoppen är nådd och att Riksbanken förväntas sänka räntan senare i år – samtidigt som inflationen börjar närma sig mer normala nivåer. Prisökningarna på mat och drivmedel har avtagit, vilket får direkta effekter för hushållen, säger Carl Bergkvist.