Juryns motivering för Christian Von Koenigsegg, vinnare av huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year 2023 löd: 

"Med en unik uthållighet, tålamod och förmåga att titta in i framtiden har pristagaren -- trots avsaknad av såväl erfarenhet som startkapital – visat upp den starkaste av viljor. Trots en del motgångar, utmaningar och uppförsbackar på vägen har vår pristagare hållit sig på banan, och idag går färden framåt mer stabilt och rakare än någonsin tidigare. Med ett brinnande intresse för sin produkt och en stark tro på att ”göra det omöjliga möjligt” har entreprenören skapat en innovativ nisch i en bransch som domineras av stora, globala jättar. Varumärket lockar idag medarbetare från hela världen till fabriken.Med mottot ”NO fear of failure” finns det inget som kan stoppa den här entreprenörens framfart."

Christians första vision var att etablera ett svenskt sportbilsmärke och införliva miljömedvetenhet i sportbilsbranschen. Koenigsegg uppnådde en banbrytande milstolpe genom att skapa världens första sportbil som körs på det miljövänliga bränslet E85. För närvarande tillverkar företaget uteslutande bilar baserade på kundbeställning, där merparten av bilkomponenterna tillverkas och utvecklas i Ängelholm. Byggprocessen för varje bil sträcker sig vanligtvis över fyra månader, vilket resulterar i ett begränsat antal bilar tillgängliga på marknaden. Ändå har Koenigsegg fått globalt erkännande och fortsätter att investera i att utveckla sin teknologi och unika komponenter.

Under finalkvällen delades det även ut andra kategoripriser:

Entrepreneurial Winning Women: Julia Haglöf, vd för det anrika företaget inom bärutrustning Sacci AB från Borlänge.

Young Entrepreneurship Of The Year:  Tobias Ericson, som genom sitt bilintresse startade företaget för bilvårdsprodukter Tershine AB från Täby

Best International Growth: Carl Hörberg, 84codes AB, som har grundat det globala molntjänstföretaget från Ottsjö i Åre

Hedersutmärkelsen Social Entrepreneurship Award: Saleh Karrani, Shafik Muwanga och Ali Khalil, som tillsammans grundat företaget Miljonbemanning 

Den 28:e upplagan av entreprenörsutmärkelsen EY Entrepreneur Of The Year i Sverige avgjordes under 1:a Februari i Blå hallen i Stockholms stadshus. Vinnarna i alla kategorier utsågs av en extern oberoende jury. Juryn bestod av nyckelpersoner inom näringslivet. De granskade finalisterna utifrån sex kriterier och utsåg vinnarna i samtliga kategorier.

Här är listan över de andra nominerade.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.