Vid årsskiftet fanns 417 248 personer registrerade hos Kronofogden, en ökning med 23 467 personer (6 procent) jämfört med föregående år.

– Det är ett trendbrott att antalet skuldsatta ökar i sådan takt, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden. Det är den största ökningen sedan 1990-talet.

Snabbt växande skuldberg

Den sammanlagda skulden hos Kronofogden är nu 119 miljarder kronor vilket är den högsta summan någonsin. Det är en ökning med 18 miljarder, eller närmare 50 miljoner kronor om dagen, sedan förra året.

Medianskulden per person låg vid årsskiftet på 78 800 kronor. Det är en ökning med 11 procent jämfört med förra årsskiftet.

De vanligaste skulderna är underhållsstöd, fordonsrelaterade skulder, skatteskulder och skulder relaterade till konsumtion, bland annat lån och krediter.

– Vi ser nu att skulderna ökar i snabb takt för många, och det är oroande. Även en liten skuld kan leda till långvarig skuldsättning och få stora konsekvenser. Därför är det oerhört viktigt att genast agera om du inte kan betala en räkning. Ta kontakt med den du är skyldig pengar. I bästa fall går det att undvika att skulden registreras hos Kronofogden, säger Davor Vuleta.

Äldres skulder ökar mest

Den grupp bland de skuldsatta som ökat mest är de äldre. 55 906 personer som är 65 år eller äldre har skulder hos Kronofogden vilket är en ökning med 9 procent. De över 65 år har totalt skulder på över 25 miljarder kronor.

– Det här är en grupp som har svårt att påverka sina inkomster och som riskerar att hamna i långvarig skuldsättning. Vi vet sedan tidigare att hälften av de äldre i registret har haft skulder i 20 år eller mer, säger Davor Vuleta.

Två tredjedelar av de skuldsatta hos Kronofogden är män.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

1 kommentarer
2024-01-24 09:04
I ämnet så intervjuar dom representanter för Intrum och Alektum, som lägger huvudena bekymrat på sned och 'oroas' över situationen.
Samtidigt som just dessa bolag täljer guld, och Intrum gör en vinst på 10 miljoner, och Alektum 100 miljoner...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.