Torsdagens godkännande kom som en stor överraskning för både företagen och kryptovalutaindustrin, som fram till måndag hade förväntat sig att SEC skulle avslå ansökningarna. Nio utgivare, inklusive VanEck, ARK Investments/21Shares och BlackRock, hoppas nu kunna lansera ETF:er knutna till den näst största kryptovalutan. "Detta är ett spännande ögonblick för industrin som helhet," säger Andrew Jacobson, vice president och chef för juridik på 21Shares, och noterar att det är "ett betydande steg" mot att få produkterna handlade, rapporterar Reuters.

Deadline för SEC att besluta om VanEcks ansökan var på torsdagen. Marknadsdeltagare förberedde sig på ett negativt besked eftersom SEC inte hade engagerat sig med dem om ansökningarna. Men i ett överraskande drag bad SEC-tjänstemän på måndagen börserna att snabbt finjustera ansökningarna, vilket fick industrin att skynda sig att slutföra veckors arbete på bara dagar, enligt källor. Reuters kunde inte fastställa varför SEC verkade ha ändrat sig.

"Introduktionen av spot-bitcoin-ETF:er har redan visat betydande fördelar för digitala tillgångar och ETF-området, och vi tror att spot-ethereum-ETF:er på liknande sätt kommer att tillhandahålla skydd för amerikanska investerare," säger Rob Marrocco, global chef för ETP-listningar på Cboe Global Markets. Nasdaq och NYSE avböjde att kommentera. SEC-ordförande Gary Gensler, en känd kryptoskeptiker, avböjde också att kommentera när han tillfrågades om ethereum-ETF:erna vid ett branschevenemang tidigare på torsdagen. En SEC-talesperson meddelade i ett e-postmeddelande att myndigheten inte skulle kommentera ytterligare.

Börsansökningarna hade sökt SEC-godkännande för en regeländring som krävs för att lista nya produkter, men utgivarna behöver fortfarande SEC:s godkännande för ETF-registreringsdokument som detaljerar investerardisclosure innan de kan börja handlas. Till skillnad från börsansökningarna finns det ingen fast tidsram inom vilken SEC måste besluta om dessa dokument. Branschaktörer sade att det var oklart hur lång tid detta skulle ta. Två källor med insyn i processen sade att många utgivare är redo att lansera, men SEC:s avdelning för företagsfinansiering har indikerat att de sannolikt kommer att begära ändringar och uppdateringar under de kommande dagarna och veckorna.

SEC avslog spot-bitcoin-ETF:er i mer än ett decennium på grund av oro för marknadsmanipulation men tvingades att godkänna dem efter att Grayscale Investments vann en rättsutmaning förra året. Sui Chung, VD för CF Benchmarks, indexleverantören för flera av bitcoin- och ethereum-ETF:erna, sade att ethereum är mer komplext än bitcoin och att det kan ta månader för SEC att granska dokumenten. Men eftersom bitcoin-ETF:erna erbjuder en etablerad mall, "finns det bara så mycket som SEC kan fördröja," sade han. En rad investerare, inklusive hedgefonder, förmögenhetsrådgivare och detaljhandelsinvesterare, har investerat mer än 30 miljarder dollar i krypto-ETF:er.

Torsdagens beslut är ytterligare en medvind för kryptovalutaindustrins ansträngningar att ta sig in i mainstream-finansen. Denna vecka godkände den brittiska tillsynsmyndigheten också listade kryptovalutaprodukter medan USA:s representanthus antog ett banbrytande lagförslag som syftar till att ge regleringsklarhet för kryptovalutor. Även om lagförslaget fortfarande måste passera senaten, markerar dess omfattande bipartisanska stöd ett stort stöd för industrin.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.