Roger Federer, den legendariska tennisspelaren och 20-faldige Grand Slam-mästaren höll avslutningstal på Dartmouth College den 9 juni, skriver tidningen INC. Hans karriär sträcker sig över mer än två decennier där han spelat 1526 singelmatcher och vunnit nästan 80 procent av dem. Han har även ett rekord på åtta singeltitlar för herrar i Wimbledon.

Sverige har totalt sju Wimbledontitlar då Björn Borg vann fem gånger och Stefan Edberg två gånger.

"Perfektion är omöjlig" - Roger Federer

Trots Federers imponerande statistik vann han bara 54 procent av alla bollar han spelade.

- Även topp-rankade tennisspelare vinner knappt mer än hälften av de poäng de spelar. När du förlorar varannan poäng i genomsnitt, lär du dig att inte älta varje slag, menar han.

Federer betonade vikten av att fokusera på varje enskild poäng och att ge sitt allt i varje ögonblick, men också att kunna släppa taget och gå vidare efteråt.

- När du spelar en poäng, måste det vara det viktigaste i världen, och det är det. Men när det är bakom dig, är det bakom dig, sade han.

Den tidigare världsettan nämnde också hur viktigt det är att hantera negativa känslor som självömkan och självtvivel efter en förlust. Att frigöra sig från dessa känslor gör det möjligt att fullt ut engagera sig i nästa poäng med intensitet, klarhet och fokus.

- Du vill bli en mästare på att övervinna svåra stunder. De bästa i världen är inte de bästa för att de vinner varje poäng. Det är för att de vet att de förlorar om och om igen och har lärt sig hur man hanterar det, förklarar Federer.

Här är hans tal:


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.