– Vi tar helt enkelt bort den, sade Lindberg under pressträffen.

När flygskatten avskaffas förväntas flygbiljetterna bli cirka 80 kronor billigare för inrikes- och Europa-resor, och 325 kronor billigare för resor utanför Europa. Regeringen och Tidöpartierna anser att avskaffandet stärker Sveriges konkurrenskraft, särskilt för inrikesflyget.

Ökade utsläpp väntas

Avskaffandet av flygskatten väntas leda till ökad flygtrafik, och därmed också högre utsläpp. Linda Lindberg erkände att beslutet påverkar utsläppen men menade att det är något regeringen får hantera framöver.

Sveriges befolkning står för omkring en promille av världen utsläpp.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) betonade vikten av att stödja den svenska flygbranschen och varnade för att flyglinjer kan försvinna utan åtgärder.

– Flygskatten gör att många företag riskerar att lägga ner för att flyglinjer försvinner, sade Busch.

Politiska motsättningar

Avskaffandet har dock skapat konflikter inom Tidöpartierna. Liberalerna, genom klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari, har varit kritiska till beslutet och vill istället se en gemensam klimatpolitik inom EU för att hantera flygets utsläpp.

Beslutet om flygskatten har varit en het fråga, med starka motsättningar mellan främst Sverigedemokraterna och Liberalerna.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.