I december förra året rapporterades 1944 fall av misstänkta rattfylleribrott i Sverige. Det är en ökning på 5 procent från månadsgenomsnittet på 1852 fall. Brottsrubriceringarna inkluderar statistik från de fall där polisen misstänker rattfylleri under påverkan av alkohol och droger. Detta framkommer av polisens statistik som alkomätarföretaget Alcosense låtit sammanställa.
Julbord och fotbolls-VM påverkar
Samtidigt som det pågår julbordssittningar spelas ett världsmästerskap i fotboll, vilket riskerar bli en perfekt storm för omedvetna trafikanter som behöver köra bil dagen efter man har druckit.
- Att titta på en VM-match på kvällen, oavsett om det är hemma med familjen eller på puben, ökar sannolikheten för att du kör bil nästa morgon med alkohol i kroppen. Samtidigt kan alla snapsar och öl som konsumerades med jobbet eller familjen på julbordet, bidra till samma problem, säger Hunter Abbott, vd på alkomätarföretaget Alcosense.
De flesta som kör bil dagen efter de druckit gör det sannolikt utan någon som helst kriminell avsikt. Det antas ofta att alkoholen har förbränts i kroppen efter en natts sömn. Men eftersom mängden mat du ätit, din vikt, ålder och hälsa spelar in är det nästan omöjligt att ge ett rakt svar på när alkoholen har lämnat din kropp morgonen efter att ha druckit kvällen innan utan att mäta det.
- Även om det bästa är att låta bilen stå dagen efter att vi har druckit så kan en alkomätare hjälpa till att ta ett informativt beslut om vi kan köra eller inte, avslutar Hunter Abbott.
Om statistiken
Statistiken bygger på antal anmälda rattfylleribrott månadsvis under hela 2021, under brottskoderna "rattfylleri, inkl. grovt, under påverkan av enbart alkohol eller under påverkan av både alkohol och narkotika" och "3070 Rattfylleri, inkl. grovt, under påverkan av enbart narkotika." Statistiken kommer från Polismyndigheten och återspeglar Sveriges samtliga sju polisregioner.