Frågan är om förslaget kan strida mot EU:s regelverk och riskerar att diskriminera utländska tillverkare, något som tidigare lyfts fram av spanska vinodlare och den europeiska vintillverkarorganisationen. Portugals invändningar förlänger processen, och EU-kommissionens tidigare planerade beslut, som skulle ha kommit denna vecka, skjuts nu fram till den 8 januari nästa år, rapporterar TT.

"Den berörda medlemsstaten, i det här fallet Sverige, måste ta hänsyn till det detaljerade yttrandet," säger Johanna Bernsel, talesperson för EU-kommissionens avdelning för den inre marknaden. Det är ännu oklart exakt vad Portugals invändningar består av.

Kritik och oro för Systembolagets monopol

Regeringen står fast vid att den begränsade försäljningen bör tillåtas, med villkor som att alkoholen enbart får köpas i samband med besök på produktionsplatser som vingårdar och mikrobryggerier, samt att det finns restriktioner på mängden som får säljas.

Frågan om gårdsförsäljning är särskilt känslig i Sverige, som tillsammans med Finland är ensamt i EU om att ha ett statligt alkoholmonopol.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.