Enligt Trygghetsbarometern har säkerhetsindex, som mäter andelen butiker som utsatts för brott som stöld, hot eller bedrägeriförsök, sjunkit med fem procentenheter jämfört med föregående kvartal och landar nu på 45 procent. Men jämfört med samma period förra året är det en ökning med fyra procentenheter. Detta visar att handelns brottsutsatthet förblir ett allvarligt problem.

– "Det är uppenbart att den dystra trenden vi noterat över en längre tid håller i sig. Handelns brottsutsatthet förblir hög. Det är oroväckande, och på sikt kommer det att få konsekvenser för gemene man. Butiker och service man tagit för givet riskerar att försvinna till följd av att brottsutsattheten förblir hög," säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel.

Stölder vanligaste brottet inom handeln

Stölder fortsätter att vara det vanligaste brottet inom handeln. Under det tredje kvartalet rapporterade över en tredjedel av handlarna (36 %) att de utsatts för stöld under den senaste veckan. Trots en viss minskning jämfört med föregående kvartal, kvarstår problemet på en alarmerande nivå. Var fjärde handlare uppgav också att de upplevt hotfullt beteende från kunder under den senaste månaden.

De ekonomiska konsekvenserna är betydande. Enligt Svensk Handel stjäls det varor för 10,5 miljarder kronor varje år i svenska butiker, och lika mycket spenderas på säkerhetsförebyggande åtgärder. Dessa kostnader blir allt svårare att bära för många handlare och resulterar i högre priser för konsumenterna samt ett mindre produktutbud.

– "Stölderna är i dag ett samhällsproblem," fortsätter Nina Jelver. "Det är därför ett centralt tema under Säkerhetsveckan som pågår mellan den 21 och 27 oktober. Vårt budskap till handeln är tydligt: för att frågan om brottsutsattheten ska tas på allvar av beslutsfattare krävs att alla brott anmäls."

Säkerhetsveckan syftar till att öka medvetenheten och uppmana till åtgärder för att hantera brottsproblematiken inom handeln, som på sikt kan leda till att fler butiker tvingas stänga om inget görs.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.