I en tid präglad av osäkerhet och snabba förändringar har kraven och förväntningarna från specialister inom IT och tech på sina potentiella arbetsgivare förändrats avsevärt. En ny omfattande researchrapport från rekryterings- och konsultbolaget Ada Digital, kartlägger dessa förändringar och ger insikter i vad som krävs för att attrahera och behålla rätt digital kompetens framöver.

Rapporten, som presenterades i den årliga publikationen Re:veal Re:define, baseras på omfattande undersökningar där IT-specialisterna själva fått ge sin syn på faktorer som lön, remote work, branscher, mångfald, team och ledarskap. Resultaten avslöjar att trygghet och stabilitet har seglat upp som de viktigaste faktorerna för IT-specialister när de väljer arbetsgivare.

Sara Scheef, VD för Ada Digital, kommenterar trenden:

– Årets undersökning visar ett markant skifte med ett ökat fokus på trygghet och stabilitet. Medan start-ups tidigare dominerade som de mest attraktiva arbetsgivarna, ser vi nu ett växande intresse för tryggare branscher inom offentlig verksamhet, såsom miljö och försvar. Dessutom är IT-specialister mindre benägna att byta jobb utan betydande löneförhöjningar och är tveksamma till att acceptera provanställningar.

Denna utveckling sänder en stark signal till arbetsgivare om vikten av att lyssna till och möta IT-specialisters krav för att säkra den kritiska digitala kompetens som behövs. Speciellt med tanke på den pågående kompetensbristen, som enligt rapporten sannolikt kommer att minska talangpoolen ytterligare.

Ada Digital uppmanar därför arbetsgivare att anpassa sina erbjudanden och förväntningar för att framgångsrikt kunna attrahera och behålla kvalificerad personal inom IT och tech. Rapporten betonar även betydelsen av mångfald och inkluderande arbetsmiljöer för att skapa hållbara och attraktiva arbetsplatser.

Topp 10: Detta lockar IT-specialister att byta jobb

1. Juniora kollegor73 % ser fördelar med att arbeta med kollegor utan tidigare yrkeserfarenhet. Deras förmåga att bidra med nya perspektiv på affären samt utmana invanda arbetssätt är eftertraktade egenskaper.

2. Tillgång till AI-verktyg70 % av IT-specialister använder AI i sitt arbete för att få svar på frågor, koda, idégenerering m.m.

3. Hybridarbete64 % ser tillgång till remote- eller hybridarbete som avgörande i val av arbetsgivare.

3. Rätt ledarskap63 % uppger att en bra chef är en viktig faktor när de jämför arbetsgivare.

5. Möjlighet att avancera till en chefsroll62 % kan tänka sig att bli chef.

6. Blandade åldrar i teamet53 % anser att blandade åldrar i teamet är en förutsättning för att ta fram morgondagens bästa digitala produkter.

7. Högre lön47 % svarar att högre lön är avgörande för att de ska överväga att lämna sitt nuvarande jobb. Samtidigt har den genomsnittliga förväntade lönen ökat betydligt sedan 2022.

8. Ingen könsdiskriminering45 % av branschens kvinnor anser att könsdiskriminering leder till färre IT-kvinnor.

9. Samhällsnyttigt uppdrag39 % vill jobba inom miljö och hållbarhet och 36 % lockas av säkerhet och försvar.

10. Ingen provanställning24 % undviker provanställning i val av ny arbetsgivare.

Undersökningen genomfördes via en anonym enkät under senhösten 2023. Närmare 400 personer som jobbar inom digital utveckling, Tech, IT och digitala lösningar har svarat. Kandidaterna kom från plattformar som Blocket Jobb, Arbetsförmedlingen, LinkedIn, Facebook med flera.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.