I mitten av september skrev flera nätaktörer en debattartikel i Dagens Nyheter och varnade för att elnätsfakturorna för företag och hushåll snart måste höjas kraftigt. De efterlyste att Svenska kraftnät tillfälligt skulle ta bort stamnätsavgiften som består av två delar. Dels effektavgift som ska täcka driftkostnader, avskrivningar och kapitalkostnader. Den andra delen är en energiavgift som ska täcka kostnaderna för energiförlusterna.

Den 30 september beslutade Svenska kraftnät att man skulle reducera nätavgifterna med 11 miljarder kronor för att skydda slutkunderna.

Men det räcker inte enligt Mats Tullgren som är chef för regionnätverksamheten på EO:N.

– Det var så klart ett positivt besked från Svenska kraftnät men de pengarna räcker i princip bara för att kompensera för de kostnadsökningar som vi har haft det senaste året och än så länge inte fört vidare. De 11 miljarderna kommer att vara inräknade i den höjning av nätavgifterna på upp till 30 procent eller mer som troligen kommer i lokalnäten snart, säger Mats till TN.

Forskarna Erik Lundin och Magnus Söderberg på SNS skriver i en rapport att elnätspriserna redan under åren 2010 till 2020 ökade mer i Sverige än i våra nordiska grannländer och slutsatsen är att de svenska nätbolagen inte har varit lika bra på att göra löpande effektiviseringar.

Se även: Söndrande energipolitik skapar mörker och fattigdom

Mats Tullgren menar att grundproblemet med de höga elpriserna främst beror på att Ryssland stängt av gasen till Europa men också på nedläggningen av produktion i södra Sverige.

Elanvändarnas kostnad består av tre delar

  • Kostnaden för att använda el som betalas till det elhandelsföretag som kunderna väljer. Priserna är kopplade till den nordiska elbörsen. I Sverige finns det runt 140 elhandelsföretag.
  • Elnätskostnaderna som betalas för överföringen av el i näten till det elnätsföretag som har ensamrätt att transportera el på orten där kunden bor. Elnätsverksamhet är en monopolmarknad. Orsaken är att det inte skulle vara samhällsekonomiskt effektivt med flera olika parallella elnät kors och tvärs över landet.
  • Till sist olika skatter och avgifter som energiskatt och moms. De kostnaderna betalas via fakturan till elhandelsföretaget eller elnätsföretaget.

Källa: Energiföretagen och TN

Läs vidare: Trots redan rekordstora kostnadsökningar på livsmedel: "kommer bli mycket värre"


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.