Efter årsskiftet får landets elkunder räkna med en rejäl höjning av skatten.

– Det är beklagligt att regeringen valde att i budgetpropositionen för 2024 inte gå vidare med remissförslaget från i våras om att pausa indexeringen för energiskatten på el. Detta gör att vi nu får en historiskt stor höjning av energiskatten på el som inklusive moms blir på 4,5 öre per kilowattimme till årsskiftet vilket motverkar till exempel elektrifieringen av transporter, kommenterar Erik Thornström, ansvarig för skatter och styrmedel på Energiföretagen Sverige.

Fler kritiska röster hörs.

 Särskilt företag med hög energiförbrukning och låga marginaler drabbas. Vi har tidigare sett hur bagerier lägger ner. Men det är inte bara företag som tvingas i konkurs om skatten höjs. Det innebär att andra inte utvecklar sin verksamhet och att vissa nya företag aldrig startas. Det gör Sverige fattigare, säger Christian Ekström, vd på Skattebetalarna till TN.

Indexuppräkningar har även beslutats för energi- och koldioxidskatt för eldningsolja med mera men dessa skattesatser kommer att påverkas av förslagen i budgetpropositionen för 2024. Dessa nya skattesatser väntas meddelas i slutet av november.

Regeringens beslut kommer att dra in ytterligare omkring 3 miljarder kronor från elkunderna. Den nya energiskatten blir 53,5 öre/kWh inklusive moms.

Se även: Så blir elpriset i vinter


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2023-10-19 17:00
Sänk elskatten sa professor Hassler!
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.