Ansökan om konkurs har lämnats in till Stockholms tingsrätt, kort efter beslutet att avbryta utbyggnaden av fabriken i Skellefteå. Northvolt understryker att dotterbolaget saknar anställda och är en av flera juridiska enheter inom Northvolt-koncernen. Konkursen gäller endast Northvolt Ett Expansion AB och påverkar inte andra enheter inom koncernen, rapporterar SVT.

– Med hänsyn till den pågående processen kan vi inte kommentera detta i detalj. Ytterligare information kommer att presenteras när processen fortskrider, säger Matti Kataja, kommunikationschef på Northvolt.

Experter inte förvånade över konkursen

Marie Karlsson Tuula, professor i civilrätt vid Linnéuniversitetet, kommenterar att konkursen inte kommer som en överraskning.

– Det har varit en lång period av diskussioner om huruvida bolaget skulle försättas i konkurs, säger hon.

Karlsson Tuula påpekar att dotterbolaget är fristående från moderbolaget och att beslutet inte nödvändigtvis innebär samma öde för Northvolt. Samtidigt väntar Northvolt ett kritiskt datum den 12 oktober, då bolaget står inför att betala över 60 miljoner kronor i skatt och sociala avgifter till Skatteverket.

Osäker framtid för Northvolt

Även om konkursbeskedet från Northvolts dotterbolag inte innebär en direkt kris för moderbolaget, menar Karlsson Tuula att signalerna inte är positiva.

– Det sänder definitivt inga goda signaler, men det är inte nödvändigtvis ett tecken på att Northvolt kommer att gå samma väg, säger hon.

Northvolt meddelar att de nu koncentrerar sina resurser på att påskynda produktionen i den första fasen av Northvolt Ett, och att uppfylla sina åtaganden gentemot sina fordonskunder.

Skellefteå kommun har kallat till en presskonferens klockan 14 med anledning av konkursbeskedet.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.